Victoria lui Petro în Columbia schimbă soarta Americii Latine

Victoria lui Petro în Columbia schimbă soarta Americii Latine

America Latină nu avea niciun minut de pierdut cu încă un aventurier, scrie Folha Online despre alegerile din Columbia.

Un bărbat în vârstă, tolănit pe canapeaua unui iaht, uitându-se la femei în bikini, înconjurat de băieți cu smartphone-uri.

Ultimele imagini cu Rodolfo Hernández înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor columbiene au fost o repetare tropicală a coșmarului "bunga-bunga" al lui Silvio Berlusconi, prezentatorul TV care a devenit prim-ministru în anii '90 și care a cufundat Italia în nihilism. Campania sa burlescă are puterea de a reduce democrația columbiană la un concurs de frumusețe improvizat, scrie Folha Online.

Confruntată pentru prima oară de la independența sa, în 1819, cu o alegere transformatoare, care pune capăt unui ciclu de alternanță între aceleași elite, Columbia a traversat ultimele două săptămâni chinuită. Dreapta și-a băgat fantomele în dulap — în prezent nepopularul Álvaro Uribe, figura dominantă a politicii naționale, a fost șters — și a mizat totul pe "petrofobie", incitând fantoma anticomunistă și răspândind capcane, începând cu inofensivele, dar compromițătoarele "petrovideos", imagini scurse din campania lui Petro care au inundat presa națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președinția în declin a lui Iván Duque a încercat să reaprindă conflictele sociale prin reținerea arbitrară a tinerilor implicați în protestele din primăvara columbiană din 2019 și avertizând asupra riscului de revolte dacă stânga nu va fi înfrântă. Petro a răspuns escaladării autoritare prin integrarea de centriști și de conservatori în campania sa, după modelul fostului primar de Bogotá, Antanas Mockus, și al lui Alejandro Gaviria, fostul ministru al lui Juan Manuel Santos.

A fugit de blindate și s-a refugiat în zonele populare ale Columbiei, petrecând zile și nopți cu pescarii pe râul Magdalena sau în cartierele de afro-descendenţi Quibdó, în apropiere de litoralul Pacificului. În ultimele sale intervenții publice, a îndeplinit ritualul oferirii de garanții, de care dreapta este aproape întotdeauna exonerată, asumându-și responsabilitatea fiscală și respectarea Constituției. Cu toate acestea, îndoiala exprimată cu privire la procesul electoral, bazată pe argumente slabe, a lăsat de dorit.

Convertirea fostului luptător de gherilă în garant al instituțiilor a fost hotărâtoare pentru a-i asigura victoria în turul doi. Victoria strânsă sporeşte responsabilitățile viitorului președinte. Petro va trebui să formeze un guvern cu toți democrații și să transforme mobilizarea populară într-un proiect guvernamental.

Rezultatul electoral din Columbia, a treia economie a continentului, membră a OCDE și aliată a NATO, va schimba soarta Americii Latine. Alegerea lui Petro accelerează înnoirea programatică a stângii pe continent, în siajul victoriei lui Gabriel Boric în Chile. Cu el și cu Petro, viitorul guvern brazilian va trebui să reinventeze integrarea regională, să creeze o strategie de combatere a încălzirii globale care să reflecte prioritățile Sudului și să negocieze la unison cooperarea industrială și energetică cu China.

Cu doi ani înaintea unor alegeri care ar putea defini viitorul democrației americane, America Latină nu avea niciun minut de pierdut cu încă un aventurier. (Articol de Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare, profesor de relații internaționale la UFABC; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)