"Ce poţi să discuţi cu un preşedinte pe care poporul nu-l vrea în funcţie? Noi ne dorim decizia populară. Sunt convins că vor veni 9 milioane de votanţi. Dacă nu vor veni, dar majoritatea va vota împotrivă, va fi un preşedinte ilegitim şi îi vom cere demisia", a spus Ponta la Gândul Live.
Premierul a anunţat că USL va respecta recomandarea CCR de a reintroduce în Legea referendumului prevederea conform căreia acesta este valid numai dacă la vot se prezintă peste 50% dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale. "Punem în practică deciziile CCR. Da, cu 50% plus unu. Prin votul lor românii trebuie să decidă dacă românii vor să mai fie Traian Băsescu preşedinte",a spus el. Legea referendumului urmează să fie modificată în Parlament, în această săptămână, într-o sesiune extraordinară.

Ponta a mai anunţat că actualul preşedinte interimar, Crin Antonescu, va fi candidatul USL la alegerile prezidenţiale anticipate, în cazul în care Traian Băsescu va fi demis la referendum. În acest caz, a spus Ponta, alegerile prezidenţiale vor fi organizate în septembrie sau octombrie.
Pe de altă parte, premierul a mai spus că, în caz că Băsescu câştigă la referendum, nu vede posibilă o cooperare cu acesta. "Nu voi coabita cu Băsescu. Dacă va câştiga, domnul Băsescu va avea dreptul să spună cu cine doreşte să guverneze, eu voi considera că Guvernul USL nu are legitimitate. Voi face ce decide poporul la vot. Dacă poporul îl vrea preşedinte pe Traian Băsescu, voi face ce zice poporul", a spus el.