Evenimentul Zilei > Politica > Victor Ponta îl acuză de fascism pe Klaus Iohannis
Victor Ponta îl acuză de fascism pe Klaus Iohannis

Victor Ponta îl acuză de fascism pe Klaus Iohannis

Fostul premier Victor Ponta a comparat referendumul dorit de Klaus Iohannis pe tema luptei împotriva corupţiei cu metodele fasciştilor italieni din 1934.

“O situatie din istorie care seamana foarte mult cu ce se intampla azi in Romania. O buna sursa de inspiratie pt Dl Klaus Iohannis – in 1934 in Italia Alegerile Generale pt Parlament s-au facut prin Referendum! Ca sa fie foarte clar – Referendumul solicitat de Dl Iohannis este ( din punctul meu de vedere) un instrument de lupta politica total nedemocratic si toxic in contextul actual al Romaniei!”, a scris Ponta pe Facebook.

Alegerile parlamentare care avut loc în Italia, în 26 martie 1934, s-au desfăşurat sub forma unui referendum la care alegătorii au votat o listă unică de parlamentari propusă de Partidul Fascist, de orientare naţionalistă, condus de dictatorul Benito Mussolini, supranumit “Il duce”. Lista a fost aprobată de 99,84% dintre votanţii italieni. Cultul personalităţii dezvoltat de fasciştii italieni a fost sursă de inspiraţie pentru naziştii germani şi Adolf Hitler.

În anul 2016, Ponta spunea că atitudinea lui Iohannis faţă de PSD pare de tip fascist. „Ne indreptam spre un stat fascist. Cine deschide gura .. esti un penal sau un trantor. Este un mod de invrajbire care nu a existat decat in societatile fasciste in care trebuia sa invrajbesti categoriile sociale”, spunea fostul premier.

Ponta l-a acuzat şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu de fascism. În 6 iulie 2010, el spunea la Zalău: "PDL este un partid fascist, fără nicio regulă a democraţiei, cu un lider suprem – Traian Băsescu. Dacă el zice să ne omoare pe toţi, ne omoară pe toţi. Duşmanul nostru ca partid şi ca ţară e Băsescu şi democrat-liberalii", spunea Ponta.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: