Victor Ponta: Cum se face că, de câte ori avem Guvern de dreapta, cresc taxele, impozitele, prețurile? Cu „Puie Monta” scădeau

Victor Ponta: Cum se face că, de câte ori avem Guvern de dreapta, cresc taxele, impozitele, prețurile? Cu „Puie Monta” scădeau

Victor Ponta s-a revoltat după ce Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a crescut din nou și a ajuns la 4,06%. Fostul premier susține că doar atunci când România e condusă de guvernarea de dreapta ratele cresc, dar sunt criticați tot politicienii de stânga.

Victor Ponta a transmis că singura guvernare ce a ajutat românii a fost cea de stângă, ei fiind cei care creșteau salariile și pensiile, iar firmele românești erau mulțumite.

„Cum ( era sa zic „naiba”) se face ca , de câte ori avem Guvern „de dreapta” cresc taxele, impozitele, dobânzile la credite, inflația, prețurile? Am văzut cu „Puie Monta”, „ciuma roșie” și „corupții” scădeau taxele, creșteau salariile și pensiile și erau mulțumite firmele romanești; plus că luam bani europeni și aveam cele mai mici deficite, dobânzi și împrumuturi . Cum „naiba”?”, a scris fostul premier.

Ne puteți urmări și pe Google News

În continuare, Ponta a înșiruit o serie de întrebări retorice, menționând dacă există cumva un Program Economic care ne ajută să trecem iarna mai ușor sau să plătim facturile la energie.

Românii vor plăti rate mai mari la credite

Sute de mii de români vor plăti rate mai mari la credite, după ce IRCC a crescut la 4,06%. Aceasta este cea mai mare valoare atinsă de IRCC de la adoptarea lui în anul 2019.

Atunci, IRCC a avut un nivel de 2,36%, dar a scăzut treptat până la valoarea minimă de 1,08% în noiembrie 2021. Au urmat o creștere susținută, iar pentru primul trimestru din 2022 valoarea lui a fost calculată de BNR la 2,65%.

Indicele IRCC este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care. Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci, pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor.

În acelaşi timp, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este cotat la 7,93%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.