Evenimentul Zilei > Justitie > Victor Ponta, cercetat pe ascuns pentru „favorizarea infractorului” de PÎCCJ
Victor Ponta, cercetat pe ascuns pentru „favorizarea infractorului” de PÎCCJ

Victor Ponta, cercetat pe ascuns pentru „favorizarea infractorului” de PÎCCJ

Fostul premier Victor Ponta a intrat în vizorul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție în 2015, în timpul mandatului de prim-ministru, după o serie de plângeri penale, interpelări și declarații de presă ale fostului senator Valer Marian.

După doi ani de cercetări, magistrații anticorupție au decis să închidă dosarul în care era acuzat că l-ar fi favorizat pe socrul său, Ilie Sârbu, și pe Daciana Sârbu. Dar, pentru că nu aveau competențe pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorilor, cauza a fost disjunsă și o parte a ajuns la procurorii de la Parchetul General.

Concret, Valer Marian a făcut mai multe plângeri susținând că, printr-un interpus, Ilie Sârbu ar fi primit un Mercedes în valoare de 97.000 de euro de la Ion Țiriac, pentru a-i da în folosință terenul de la Balș, dar și alte presupuse infracțiuni de corupție săvârșite la Direcția Silvică Dâmbovița și la tabăra școlară Dumbrava, din localitatea Cobia.

Dosarul a fost înregistrat

În dosarul disjuns, Victor Ponta era acuzat că, în calitate de prim ministru, nu ar fi dat curs sesizărilor făcute de parlamentarul Valer Marian și că, în acest fel, i-ar fi favorizat pe cei doi. Deși Valer Marian a solicitat în mai multe rânduri ca procurorii să spună numărul de înregistrare al noului dosar, parlamentarul nu a primit niciun răspuns concret. Biroul de presă al Parchetului General a precizat, pentru EVZ, că în momentul disjungerii cauzei, dosarul care îl privește pe Victor Ponta a fost înregistrat. Totodată, aceștia au spus că, până la închiderea ediției, nu au putut să precizeze numărul de înregistrare și infracțiunile pentru care este reclamat fostul premier.