Victor Ponta: Vrem să accelerăm intrarea Republicii Moldova în UE

Victor Ponta: Vrem să accelerăm intrarea Republicii Moldova în UE

Premierul Victor Ponta a catalogat conflictul dintre Ucraina și Rusia drept cel mai mare pericol pentru securitatea României din 1989 până în prezent, însă consideră totodată că acest moment este și o oportunitate pentru a accelera apropierea Republicii Moldova de UE și NATO.

Premierul a fost invitat în cadrul emisiunii ”Punctul de întâlnire” difuzată de Antena 3. LIVE TEXT:

Despre participarea preşedintelui Băsescu la şedinţa Consiliului European
  • Domnul Băsescu are obiective strict personale. Nu înţeleg această abordare, acolo nu e problema dacă e Băsescu sau Ponta, e problema dacă e România. Băsescu nu va mai fi nimic din decembrie. A doua explicaţie, dacă vreţi să fiu mai blând, mi-a şi spus că m-ar fi lăsat, dar se va discuta despre Ucraina şi acolo e nevoie de o voce puternică, care să dea cu pumnul în masă. România trebuie să folosească acest moment extrem de inteligent. În 2014 un obiectiv extrem de important pentru România este Moldova. Traian Băsescu va mai face multe greșeli până în decembrie.

Despre criza din Ucraina

  • Suntem granița UE și NATO în ceea ce privește acest conflict.Am discutat cu lideri europeni, însă am folosit aceste zile şi pentru a discuta cu liderii din Moldova, am fost şi în Georgia.
  • Cred că este cel mai mare pericol de securitate pentru România de după 1989. Să ai un conflict rece, să dea Dumnezeu să nu fie cald, evident că ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE şi că nu suntem singuri. In acelaşi timp, e cea mai mare oportunitate de după 1990 pentru ca România să atingă un obiectiv major: Moldova. Trebuie să folosim acest moment istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de Europa și NATO. Depinde cât de inteligenți suntem. Cea mai inteligentă soluţie e ca România să sprijine o apropiere ireversibilă a Moldovei de UE, un calendar clar.
Despre Vladimir Putin
  • Putin e simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei. Rusia a fost un mare imperiu şi înainte de perioada sovietică. Reprezintă aceste aspiraţii. Problema noastră, a Europei şi a SUA, este că dacă suntem separaţi nu putem rezista, iar dacă suntem împreună, trebuie să înţelegem unde putem cu adevărat să oprim aceste dorinţe de creştere şi nostalgii imperiale.
  • Nu am văzut încă acţiuni foarte concrete şi atunci România trebuie să fie perfect coordonată cu celelalte ţări europene, dar pe de altă parte trebuie să-şi urmărească interesul naţional. Cât timp nu se rezolvă problema Transnistriei, Moldova nu va reuşi să intre în NATO sau în UE. Nu ai cum să intri în NATO când ai unităţi ale armatei ruse. Cred că Moldova va intra în UE şi în NATO când va rezolva problema Transnistriei.
  • Vreau să dăm acel ajutor pe care ni-l cer cei de la Chişinău, nu vreau să ne repezim mai mult, pentru că din entuziasm sau din interese politice interne s-ar putea să le facem rău acelor oameni. Fratele mai mare nu intră cu forța peste fratele mai mic
Despre turul diplomatic în Grecia, Albania, Georgia
  • Grecia e o ţară încă slăbită din cauza crizei. Când am fost în vizită, s-a încheiat un acord cu troika care finanţează Grecia. Toate ţările din jur încep să vadă România ca pe o ţară care stă pe picioarele ei, care are un statut politic şi militar clar, şi atunci evident că fiecare dintre ei vrea să ştie dacă îi putem ajuta.
  • Mesajul pe care l-am dat a fost acesta: România e cea mai mare ţară din regiune, e cea mai stabilă din zonă, şi atunci nu doar că ne mulţumim că suntem în UE şi NATO, ba chiar îi sprijinim pe toţi ceilalţi din regiune. E un moment istoric în care România poate să nu mai fie elevul-problemă, ci elevul care a reuşit nişte lucruri importante şi de la care învaţă ceilalţi.
  • Dincolo de declaraţiile de cuc, de la 18.30, aţi văzut că Băsescu a învestit noul Guvern, a promulgat legi importante, cred că a primit mesajul. Cred că cel mai important lucru, în 2014, pentru toţi românii, va fi următorul mesaj: în România nu o să se întâmple ca Ucraina, un haos, deşi cred că Băsescu seamănă foarte tare cu Ianukovici, oameni care au stat mult la putere şi nu mai vor să plece. A fost şi mesajul foarte ferm apropo de extremiştii maghiari care plimbau pe aici tot felul de idei apropo de campania lor. Nu va fi haos în România, nu vom accepta.

Despre extremiştii maghiari

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dacă vor fi asemenea manifestări, vor continua aceste lucruri. Trebuie să arătăm că România nu e o ţară care răspunde la extremism cu extremism, că nu ne va lua nimeni nicio bucăţică să o ducă în Ungaria şi toţi cei care respectă regulile democratice, aceia îşi găsesc locul în România şi pot mai departe să reprezinte interesele comunităţii. Cu cât ne batem mai tare, ţipăm mai tare, facem jocul lor. Dar şi ideea că întoarcem obrazul poate fi interpretată ca un semn de slăbiciune. E o linie fină. Este notabil faptul că de ziua maghiarilor s-a defilat și cu drapelul românesc. 
  • Nu se va pune problema niciodată, în niciun fel ca vreunul din drepturile fundamentale, legitime ale majorităţii române să fie afectat şi cred că, decât să ne confruntăm, dacă găsim o cale raţională şi democratică să trăim împreună, cred că aia e calea cea mai bună.

Despre candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare

  • Am lucrat foarte bine cu el ca ministru şi a stat în Guvern până în ultima zi, când s-a dat sentinţa de incompatibilitate. Îl apreciez şi cred că ar fi un câştig pentru România, este un om de cultură, care ar putea reprezenta interesele României. Aş minţi să spun că-l voi vota, voi vota lista noastră, bineînţeles. În acelaşi timp, m-aş bucura ca un candidat independent să ajungă în PE. Mascarada aia cu EBA, aia a fost o mascaradă.
  • Cred că e o mare şansă ca un candidat independent să ajungă în PE. Dacă va lua şi voturi de la PSD, nu mă supăr. Avem destule. M-am bucurat când am văzut ce supărat era Turcescu. De ce nu candidează şi colonelul Turcescu? Mai e decizia ANI. Şi Edi Hellvig a plecat de pe listă tot din cauza ANI, dar a ajuns în PE. Nu poţi să spui că îl scoţi pe Diaconu pentru că are probleme cu ANI. Aici a fost un lucru care l-a victimizat pe Mircea Diaconu și cred că asta îl va ajuta.

Despre europarlamentare

  • Scorul asumat de USD este de 35%. Nu ascund faptul că o să mă bucur pentru orice ar fi în plus. Nu am luat niciodată acest scor, ar fi cel mai mare. Avem un candidat al familiei social-democrate, pe Martin Schulz, pe care dacă vom reuşi să-l avem ca preşedinte al CE, nu cred că va fi un partizan al nostru, dar garantez că nu va mai fi împotriva României.
  • Am tot respectul pentru PPE, dar nu cred că a făcut prea mult bine României. Toată lumea vrea în PPE. De ce vor chiar toţi? Sigur, UDMR a fost de la început în PPE. PDL a trecut într-o noapte de la socialişti la dreapta. De ce ar trece PNL? Eu am văzut declaraţiile publice, dar PNL este un partid respectat în ALDE, i-am văzut şi pe liderii liberali apărând România în momente grele, de ce să te duci a şaptea roată la căruţă, la PPE, acolo unde tot Băsescu, Macovei au primul cuvânt?

Despre USL

  • Cred asta în refacerea USL în continuare. Antonescu va demisiona dacă nu obţine 25% la europarlamentare. Cred că Tăriceanu e un partener legitim. Ideea e dacă PNL are şi alţi lideri care reprezintă, în opinia publică, ideea de liberalism. Sincer, cred că dacă va lua sub 20%, va demisiona.
  • Nu-mi doresc să ia sub 20%, asta înseamnă că vor creşte partidele domnului Băsescu. Un PNL sub 20% va însemna că au crescut partidele lui Băsescu. De unde a fost toată ruptura? De la momentul la care Antonescu, probabil influenţat de Băsescu, a crezut că în 2014 va fi bătălia stânga contra dreapta, nu pro sau împotriva lui Băsescu. Se va dovedi pe 25 mai că ruperea USL nu-i foloseşte decât lui Băsescu. Regimul Băsescu are încă puterea să facă rău.

Despre prezidenţiale

  • Cred că trebuie să avem un preşedinte, fie că va fi Tăriceanu sau Oprescu, care să fie arbitru. Crin m-a supărat când a zis: “după ce ajung preşedinte, îl schimb pe Ponta!”. Noi asta ne-am propus să facem când am fost în alianță să nu mai avem un președinte care să se ocupe de remanieri guvernamentale sau de majorități, ne doream un președinte arbitru.
  • Domnul Isărescu sunt convins că va dori un nou mandat de guvernator al BNR. Georgescu e genul care face echipă. Lista se tot reduce. Cred că aţi remarcat că eu, după ce au ieşit liberalii de la guvernare, că am spus clar că ideea unei linii de sus până jos, toţi de la PSD, nu e bună. Sigur că fiecare partid vrea totul de la el. De aceea mi-am convins colegii să arătăm societăţii că nu împărţim iar cum a împărţit Băsescu între ai lui şi ceilalţi.

Despre acciza la benzină

  • Am avut creştere economică sănătoasă în 2013. Anul acesta, trendul e la fel. Problema e următoarea : noi cu această creştere am redus deficitul. Am redus de fiecare dată. Cei care vin după noi vor plăti mai puţin. Prima dată România s-a împrumutat pe 30 de ani. Nişte privaţi au avut încredere, un semn de încredere extraordinar. In al doilea rând, am pus acolo unde era cea mai mare nevoie : la pensii, la salariile mici, la rezidenţi, la subvenţiile la agricultură, la militari, la grupa I de muncă.

CITIȚI ȘI:

  • Ponta, către Antonescu: Avem un Băsescu, ne ajunge, nu ne trebuie doi
  • Traian Băsescu îi răspunde lui Ponta: Dosarul pentru Consiliul European a fost întocmit cu consultarea ministerelor
  • Tăriceanu: E posibilă refacerea USL după europarlamentare dacă PNL nu atinge scorul de 25%
  • Ponta despre Transnistria: Guvernul de la Chişinău trebuie sprijinit, orice atac sprijină comuniştii
  • Ponta: Ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional. Trebuie soluţii
  • Ponta mulțumește autorităților pentru cum au decurs lucrurile de Ziua Maghiarimii
  • Ion Iliescu: Am discutat cu premierul pe tema revoluţionarilor şi se va rezolva conform legii
  • Ponta, huiduit la Pitești de zeci de foști angajați Arpechim. Premierul, întrebat de milionul de locuri de muncă
  • Ponta va merge, luni, în Parlament, la dezbaterea iniţiată de PNL, şi va prezenta măsuri pentru energie
  • Ponta: Guvernul României consideră că o Serbie şi un Kosovo membri ai UE reprezintă soluţia cea mai bună
  • Ponta despre Transnistria: Guvernul de la Chişinău trebuie sprijinit, orice atac sprijină comuniştii
  • Ponta se plânge că Băsescu nu i-a dat mandat pentru Consiliul European