Evenimentul Zilei > Politica > Victor Negrescu (PSD): Trebuie convocat CSAT pentru a evalua efectul crizei din Grecia asupra României, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu
Victor Negrescu (PSD): Trebuie convocat CSAT pentru a evalua efectul crizei din Grecia asupra României, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu

Victor Negrescu (PSD): Trebuie convocat CSAT pentru a evalua efectul crizei din Grecia asupra României, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu susține că CSAT trebuie convocat pentru a evalua efectul crizei din Grecia asupra României.

Grecia este al 6-lea investitor în România, cu investiții de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul capitalului străin adus în economia locală. Intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda națională și sistemul bancar. Președintele României, care reprezintă țara noastră în Consiliu European, trebuie să prezinte public situația românilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles și să convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra României”, a explicat europarlamentarul român, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat faptul că există un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari bănci elene aflate în România.

„Creditorii trebuie să dea dovadă de solidaritate și responsabilitate în raport cu Grecia, iar România trebuie să se implice, dat fiind rolul său în regiune. Criza nu se combate cu măsuri de austeritate și distrugerea bugetului Greciei, ci prin investiții în viitor. Grecia se află în această situație din cauza guvernelor de dreapta care au tolerat abuzurile și evaziunea fiscală a marilor corporații și a oamenilor de afaceri cu legături politice. În contrast, cazul de succes al României, care a schimbat direcția încă din 2012, demonstrează că Europa nu trebuie să se întoarcă la măsurile de austeritate și că soluțiile de stânga pot reporni motoarele economiei. Astăzi, România are cea mai mare creștere economică din UE, cu perspective optimiste chiar de accelerare, reușind în același timp să plătească înapoi o bună parte din împrumuturile contractate de Guvernul PDL, actual PNL”, a continuat europarlamentarul Victor Negrescu.

Eurodeputatul român a menționat faptul că blocajul economic din Grecia poate însemna ieșirea Greciei din UE, dar nu înseamnă dispariția proiectului european.

„Cred că prea mulți lideri europeni au tratat politic situația Greciei. Referințele premierului grec la democrație și demnitate națională sunt corecte, însă referendumul, deși este o soluție bună, vine prea târziu. Este timpul ca unii lideri europeni de dreapta să înțeleagă că politica și deciziile economice se fac pentru oameni și nu pentru câștigurile unor grupuri de interese. Sper ca totuși să se găsească o soluție pentru că ieșirea Greciei din zona euro și UE ar genera un precedent periculos, cu efecte grave asupra României”, a mai precizat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.