Un turist de 70 ani din Vatra Dornei a murit la Techirghiol, un altul de 40 ani a leşinat pe plajă din Constanţa şi mulţi alţi turişti şi localnici au căzut pe stradă sau pe nisip, ameţiţi de soarele torid.
Pe litoral s-au înregistrat ieri 31 de grade Celsius în aer şi 24-25 de grade C în apa mării fără a se simţi vreo briza. La Băile Reci de lângă sanatoriul Techirghiol s-au pus afişe uriaşe în care turiştii sunt sfătuţi să nu facă plajă între orele 11.00 şi 16.00.
"Degeaba le spunem, sunt oameni în toată firea, nu-i putem alunga, bărbatul de 70 ani din Vatra Dornei a făcut stop cardio respirator şi a murit, era bolnav de inimă, acum am chemat ambulanţa şi poliţia", spune directorul sanatoriului, Vasilică Rusu. Cu toate că indicele radiaţiilor ultraviolete a atins aproape cota maximă, în miezul zilei, plajele staţiunilor erau pline cu turişti care "se prăjeau" pe nisip sau se bălăceau în apă.
Cu mici excepţii, nimeni nu părea să ţină cont de avertizările specialiştilor privind pericolul expunerii prelungite la soare. Pe plaja din Eforie Nord, două tinere din Brăila spuneau vesele că "ne ungem cu ulei cu grad de protecţie zero pentru a ne bronza mai repede, sunem tinere nu avem ce să păţim". Puţin mai departe, o familie din Valea Jiului, sosită de dimineaţă pe litoral, îşi arunca micuţii, o fetiţă şi un băiat, în valurile mării. Copiii, încântaţi la culme, chiuiau de bucurie deşi pe umerii lor apăruseră deja pete roşii de arsură. "E prima prima zi la mare, ştim că e periculos să stăm în miezul zilei pe plajă, dar sunt copii şi vor în apă, plecăm imediat", a spus tatăl. Un cuplu din Sinaia, aflat în ultima zi de concediu, vrea parcă să ia acasă tot soarele. Nu se lasă plecaţi de pe plajă şi se ung unul pe celălalt cu cremă cu 50% grad de protecţie. Puţini sunt turiştii cu capul acoperit sau cu umbrelă deasupra ceraşafului. Pentru mâine, meteorologii anunţă temperaturi şi mai ridicate pe litoral. CITIŢI ŞI:
- Risc mai mare de cancer de la nivelul ridicat de ultraviolete