Vicepreședinta SUA, Kamala Harris: „Moscova se expune unor sancțiuni severe și rapide”

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris: „Moscova se expune unor sancțiuni severe și rapide” Sursă: Sheila Fitzgerald | Dreamstime.com

Liderii occidentali s-au întâlnit, începând de vineri, 18 februarie, în capitala bavareză pentru trei zile de discuții despre relațiile transatlantice. În plină creştere a tensiunilor cu Moscova pe dosarul ucrainean, discursul Kamalei Harris, vicepreşedinta americană, era deosebit de aşteptat, relatează France 24.

În vreme ce tensiunile sunt la apogeu în estul Ucrainei, conferința de securitate de la Munchen a continuat și sâmbătă, 19 februarie, în Germania, în prezenţa vicepreşedintei americane, Kamala Harris, a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a cancelarului german, Olaf Scholz.

Ţările occidentale afirmă, de mai multe săptămâni, că vor să găsească o soluție diplomatică cu Moscova, acuzată că masează zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina.

Boris Johnson face apel la „unitate”

Prim-ministrul britanic a făcut apel la „unitatea” aliaţilor în faţa riscurilor de invazie rusă în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să fim uniţi împotriva amenințării”, a declarat Boris Johnson la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, subliniind „şocul” pentru lume pe care l-ar reprezenta o invazie.

NATO se va întări în estul Europei în caz de atac rusesc în Ucraina, asigură Kamala Harris.

Vicepreședinta SUA oferă asigurări aliaților

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a ameninţat cu o întărire a forţelor NATO în estul Europei în caz de atacare a Ucrainei de către Rusia, în plus faţă de sancţiunile economice „severe şi rapide” împotriva Moscovei.

„Nu ne vom opri la măsuri economice. Îi vom întări pe aliaţii noştri din NATO pe flancul estic”, a declarat ea.

Acuzaţiile lui Putin de „genocid” în Donbass sunt „ridicole”

Cancelarul german, Olaf Scholz, a calificat drept „ridicole” acuzaţiile lui Vladimir Putin despre un pretins „genocid” comis contra civililor din teritoriile ucrainene separatiste pro-ruse.

„El susţine că în Donbass este o formă de genocid, ceea ce este într-adevăr, pentru a fi limpede în acest punct, ridicol, dar asta e versiunea sa”, a declarat la Munchen, Olaf Scholz, care s-a întâlnit recent cu şeful statului rus la Moscova.

Rusia vrea „să rescrie regulile ordinii internaţionale”

Rusia a decis să submineze arhitectura de securitate europeană şi face „o tentativă flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaţionale”, a acuzat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Nu putem lăsa să se întâmple asta, ne confruntăm cu o tentativă flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaționale”, a declarat Ursula von der Leyen, care a denunţat de asemenea o alianţă între China şi Rusia pentru a impune „legea celui mai puternic”.

Rusia va avea „mai mult NATO”, dacă doreşte „mai puţin NATO”

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat angajamentul „de neclintit” al membrilor alianţei de a se proteja reciproc, avertizând Rusia că nu va obține decât „mai mult NATO” dacă va căuta să aibă „mai puţin NATO” la frontierele sale.

„Moscova încearcă să dea înapoi istoria şi să-şi refacă sfera de influenţă”, a acuzat Jens Stoltenberg, dar „suntem cu toţii aliaţi în NATO, nu suntem decât unul şi vom face întotdeauna ce este necesar pentru a ne proteja şi a ne apăra reciproc”, a asigurat el, potrivit Rador.