Evenimentul Zilei > International > Vicepremierul italian Matteo Salvini sare în apărarea românilor. „Nu aș vinde niciodată o biserică”
Vicepremierul italian Matteo Salvini sare în apărarea românilor. „Nu aș vinde niciodată o biserică”

Vicepremierul italian Matteo Salvini sare în apărarea românilor. „Nu aș vinde niciodată o biserică”

Vânzarea la licitație a fostei capele a unui spital din localitatea italiană Bergamo a iscat nemulțumiri atât în rîndul populației italiene care este majoritar catolică, cât și în rîndul politicienilor. Licitația a fost câștigată de Asociația Musulmană din localitate cu prețul de 450.000 de euro. Musulmanii și-au declinat întenția de a transforma biserica folosită de români în moschee

„Allah îl dă afară pe Iisus”, scrie în ediția sa de vineri pe prima pagină publicația de dreapta Libero, împreună cu un editorial în care deplânge un „sacrilegiu” și o „înfrângere istorică” pentru poporul italian, scrie agerpres.ro.

Liderii Ligii din regiunea Lombardiei au anunțat că vor suspenda vânzarea folosindu-se de o lege din 2004 care le permite să intervină pentru a prezerva obiectivele culturale.

„Nu aș vinde niciodată o biserică și sunt uimit că cei care conduc spitalul nu și-au dat seama despre ce problemă sensibilă este vorba. Totuși, ne vom exercita dreptul la primul refuz și nu va exista posibilitatea unui apel”, a afirmat pe Twitter președintele Lombardiei, Attilio Fontana, un politician din Liga Nordului..

Așteptarea era ca biserica să fie preluată de comunitatea ortodoxă română, care o folosea din anul 2015, dar oferta acesteia la licitație a fost depășită de cea a asociației musulmane.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, a avertizat de mai multe ori că societatea și cultura italiană riscă să fie eliminate de Islam.

„Secole de istorie riscă să dispară dacă islamizarea, care până acum a fost subestimată, va câștiga teren”, a declarat el.

Primarul de stânga al orașului Bergamo, Giorgio Gori, al cărui partid se află în opoziție atât în guvernul regional, cât și în guvernul central de la Roma, a descris licitația drept un „autogol senzațional' pe care și l-a dat executivul regional condus de partidul de extremă dreapta Liga.

În opinia primarului, preluarea acestei biserici de către comunitatea musulmană este o consecință a așa-numitei legi „anti-moschei' promovate de guvernul regional, care face practic imposibilă deschiderea vreunui nou lăcaș de rugăciune care nu este catolic.

Liderii din Bergamo ai partidului Liga au promis că vor încerca să invalideze respectiva licitație, invocând faptul că această biserică face parte din patrimoniul protejat.

Pozițiile exprimate de oficialii locali pe acest subiect vin în contextul controverselor interne din Italia pe tema migrației, în ultimii ani sute de mii de migranți, în mare parte musulmani, debarcând în această țară, situație care a favorizat creșterea popularității formațiunilor antisistem și de extremă dreapta, care de altfel au reușit după alegerile legislative din luna martie să preia conducerea guvernului de la Roma în cadrul unei coaliții.