Viața Verei Atkins, una dintre cele mai importante femei spion, a inspirat un nou serial la Hsitroy Channel

Viața Verei Atkins, una dintre cele mai importante femei spion, a inspirat un nou serial la Hsitroy ChannelSpioanele pierdute. Sursa foto: Facebook/Histroy

Seria-documentar „Spioanele pierdute” (The Lost Women Spies, 2024) va avea premiera pe 12 februarie, la ora 22:00, la History Channel. Producția, care are șase episoade de câte o oră, este inspirată din documentele secrete ale spioanei Vera Atkins (1908-2000), care au fost descoperite în anul în care a murit, într-o magazie dintr-o grădină din Cornwall.

Vera Atkins, una dintre cele mai importante femei spion

În dosarele respective era detaliată viața agentelor secrete din Marea Britanie, care erau folosite de prim-ministrul Winston Churchill în timpul războiului și se aflau sub responsabilitatea Verei Atkins.

Când unele dintre aceste femei au dispărut, Vera a decis să investigheze ce s-a întâmplat, în ciuda opoziției autorităților britanice. Dosarele ei desigilate au arătat stea femeilor devenite spioni și a celei care le-a fost lider, o „doamnă de fier” din România.

Vera Maria Rosenberg a fost una dintre cele mai importante femei spion din Al Doilea Război Mondial. Aceasta s-a năcut în 1908, la Galați, a crescut într-o familie prosperă și a făcut parte din cercurile cosmopolite ale Bucureștiului interbelic.

În 1937, s-a mutat la Londra, unde a studiat secretariatul și și-a schimbat numele cu al mamei sale, Atkins. În 1941, a fost recrutată ca secretară în cadrul Special Operations Executive (SOE), serviciul de operațiuni speciale înființat de Winston Churchill.

A ajuns rapid șefa departamentului care era responabil cu Franța și, din spatele biroului, evalua și coordona spionii de sex feminin. Agentele sale au asistat numeroase operațiuni esențiale, precum pregătirea debarcării din Normandia.

Winston Churchill

Winston Churchill. Sursa foto: Wikipedia

Mai multe personaje au fost inspirate de românca

Principala contribuție a Verei Atkins a fost legată de investigațiile sale după închiderea SOE, dorind să afle ce s-a întâmplat cu 100 de agenți, dintre care 16 erau femei.

În pofida opoziției inițiale din partea autorităților, ea a realizat interviuri și a investigat urmele acestora, urmându-le traseul de la sediul Gestapo-ului din Paris până în lagărele de concentrare Natzweiler, Buchenwald, Ravensbrück și Dachau, pentru a descoperi ce s-a întâmplat și pentru a se asigura că toate contribuțiile lor sunt recunoscute.

În 1987, Vera Atkins a fost decorată cu Legiunea de Onoare de către președintele francez François Mitterrand, ca recunoaștere a contribuției sale la eliberarea Franței. În urma războiului, aceasta a lucrat pentru UNESCO, s-a pensionat și s-a retras în Winchelsea, un orășel britanic.

Vera Atkins a inspirat diverse personaje din filme și seriale, iar fanii HISTORY Channel ar putea să o cunoască din seria-documentar „Războiul spionilor”, difuzată în 2019 și prezentată de Damian Lewis. Mai mult, viața sa a fost tema unei cărți publicate și în România: „Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în Al Doilea Război Mondial”, scrisă de Sarah Helm.