Franța se micșorează tot mai mult. Macron nu știe ce să facă

Franța se micșorează tot mai mult. Macron nu știe ce să facă

Scăderea ratei fertilităţii a devenit o provocare la nivel global. Franța se află pe lista statelor care se confruntă cu acest fenomen, dincolo de măsurile propuse la nivel național. În ultimii ani, numărul nașterilor înregistrate în acest stat a scăzut semnificativ.

Scăderea ratei fertilității, o provocare pentru Franța

Scăderea ratei fertilității a devenit o problemă majoră în Franța provincială. Conform statisticilor, numărul nașterilor din 2024 a fost cel mai scăzut din 1919.

Colomiers, un oraș modern din sud-vestul Franței, a fost ales de numeroase cupluri tinere aflate în căutarea unei locuințe.

Majoritatea dintre acestea s-au mutat în aceasta zonă datorită prețurilor mici.  Orașul a crescut rapid și a ajuns la  o populație de 40.000 de locuitori.

În ultima perioadă, ratele de fertilitate au scăzut în toată Franța, iar Colomiers este orașul în care numărul nașterilor a scăzut semnificativ.  Înainte de 2018, Franța se diferenția de celelalte țări europene prin numărul mare de copii născuți. Deși rata de fertilitate a acestui state rămâne peste media europeană, aceasta se află în scădere rapidă.

Tot mai puține nașteri

În 2024, numărul nașterilor din Franța a atins cel mai scăzut nivel din 1919. Anul trecut, Emmanuel Macron a cerut o „rearmare demografică” prin implementarea unor reforme care să sprijine nașterea de copii.  Astfel, discuțiile privind creșterea ajutorul financiar acordat ambilor părinți au fost prezente pe scena politică.

Politicile lui Macron ar avea un impact asupra declinului demografic al Franței abia peste câțiva ani, ales având în vedere că au existat patru guverne diferite într-un an și reformele nu au fost încă puse în aplicare.

O moașă din orașul Colomiers a atras atenția că situația s-a înrăutățit.

Gravidă

Gravidă Sursa foto: dreamstime.com

„Vor încerca mai târziu în viaţă, dar asta înseamnă că vor avea mai multe dificultăţi în a rămâne însărcinate - şi când vor ajunge la 40 de ani va fi foarte dificil să aibă un al doilea copil”, a explicat Laurence Loiseau, o moașă din Colomiers.

Franța nu a crescut ajutorul financiar pentru ambii părinți

Moașa a explicat că majoritatea familiilor cu trei sau patru copii provin din mediile sărace.

Creșterea copiilor în Franța  vine la pachet cu multe costuri. În urmă cu zece ani, guvernul estima costul anual al creșterii unui copil la aproximativ 6.800 de euro. Având în vedere inflația, economiștii francezi estimează că această sumă a ajuns acum la aproape 9.000 EUR pe an.

Margaux Biscaye, moașă în Colomiers, a povestit că multe femei ajung la ea pentru sfaturi legate de contracepție.

„Adesea din cauza lumii în care trăim acum. Nu este o perioadă foarte optimistă. Poate că se vor răzgândi, dar poate că nu”, a declarat ea.

Dincolo de măsurile propuse de Macron, ajutorul financiar acordat ambilor părinți nu a fost încă majorat.