Viața profesională în România. Cât muncesc românii, de fapt
- Georgiana Dragomir
- 11 februarie 2024, 09:28
Românii au cea mai scurtă viață profesională din Europa. Deși au impresia că muncesc mult și chiar în condiții grele, cifrele îi contrazic pe angajații români.
Durata vieții profesionale în România nu depășește 30 de ani, fiind cea mai mică din Europa. Potrivit analizelor realizate de Comisia Europeană, românii cu vârsta de 40 de ani sunt inactivi profesional, deși în alte state este considerată perioada în care se ainge „apogeul profesiei”. Mai mult decât atât, în domenii „speciale”, așa cum sunt Justiția și Armata , pensionarea este posibilă mult mai devreme.
Durata vieții profesionale în România. Cât muncesc românii, de fapt
Vârsta de 40 de ani este „critică” pe piața muncii. Unii nu reușesc să se angajeze în domeniul studiat, alții nu fac reconversie profesională, iar alți români preferă „să nu facă nimic”, să rămână inactivi. Pentru cei din urmă, ajutoarele sociale sunt veniturile de „bază”. Potrivit unei dezbateri organizată de cursuldeguvernare.ro, în România există patru milioane de oameni inactivi profesional, deși sunt la vârsta la care pot munci.
Ionuț Dumitru, economistul-șef a Raiffeisen Bank, consideră că statul ar trebui să încurajeze mai mult oamenii să rămână în activitate.
„Probabil că trebuie schimbate politicile în sensul încurajării oamenilor să rămână cât mai mult în activitatea economică. Avem 4 milioane de români inactivi, deși au vârsta la care se poate munci, adică 15-64 de ani”, s-a exprimat economistul șef al Raiffeisen Bank, pentru sursa citată.
România, „fruntașă” la somaj în rândul tinerilor
Potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la sfârșit rata şomajului în rândul tinerilor de până în 25 de ani din România a fost de 21,1%
Media Uniunii Europene a fost de 14,7% . Cele mai mari rate ale şomajului în rândul tinerilor sunt în Spania, Suedia şi Portugalia, iar cele mai mici sunt în Germania, Malta şi Olanda.
România are printre cele mai mari rate ale şomajului în rândul tinerilor dintre statele membre ale Uniunii Europene, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Astfel, cu o rată a şomajului de 21,1% în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani în decembrie 2023, România ocupă a cincea poziţie în clasamentelor ţărilor membre ale UE, după Spania, Suedia, Portugalia şi Grecia.