Viaţă mai grea pentru românii cu credite

Viaţă mai grea pentru românii cu credite

Chiar dacă BNR a sărit să apere cursul de schimb, dobânda de referinţă la trei luni pentru împrumuturile în lei a crescut cu 12% într-o singură zi

Vineri a fost o zi grea pentru pieţele financiare şi valutare. Anunţul privind decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a transmis unde de şoc în toate economiile europene. Băncile naţionale au sărit să îşi apere monedele, iar Banca Naţională a României nu a făcut excepţie.

Pe piaţa interbancară, leul se depreciase până la 4,56 lei în raport cu euro, dar cursul de referinţă anunţat de BNR la prânz a fost de 4,53 lei, semn că a intervenit în piaţă. De altfel, BNR a transmis un mesaj care a încercat să liniştească spiritele, anunţând că este „gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite” şi că „va continua să acționeze pentru menținerea stabilității financiare”. Tradus, asta înseamnă că va apăra leul de variaţiile mari.

Totuşi, emoţiile vor fi mai mari de acum pentru cei cu credite sau depozite bancare, pentru că lucrurile vor rămâne volatile în perioada următoare.

Leul a pierdut în faţa dolarului

Dacă euro a rămas relativ stabil, leul nu a mai fost aşa puternic în raport cu dolarul, cursul a ajuns la 4,07 lei pentru moneda americană, faţă de 3,96 cu o zi înainte. Ceea ce nu a fost o veste prea bună pentru românii cu credite în dolari şi venituri în lei.

Şi cei cu împrumuturi în lei au motive de nelinişte, întrucât indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, dobânda la care băncile îşi adaugă marja proprie pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri cu 12%, până la 0,85% pe an. În privinţa evoluţiei pe termen scurt şi mediu, opiniile sunt diferite. Unii economişti spun că majorarea Robor-ului este conjuncturală, din cauza incertitudinilor şi a instabilităţii generate de Brexit, iar pe termen mediu dobânzile vor rămâne la nivel redus.

Inflaţia va urca dobânzile

Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, crede că oricum dobânzile la creditele în lei urmează să crească, cu sau fără Brexit, care doar complică lucrurile. „Oricum era de aşteptat ca Robor să crească, atât timp cât inflaţia revine în teritoriu pozitiv şi se îndreaptă spre 2,5%. Dobânda Robor la 3 luni de 0,7% de până acum a fost generată de un exces de lichiditate, dar dobânzile sunt pe un trend ascendent, pe fondul inflaţiei, al creşterii consumului, majorării salariilor. Vânzările cu amănuntul s-au majorat cu 20%. Până acum, presiunile inflaţioniste au fost mascate de reducerea TVA, dar pentru următoarele trimestre era previzibilă creşterea dobânzilor. Brexitul complică lucrurile”, a declarat Ionuţ Dumitru, pentru EVZ.

Vin săptămâni de foc pentru burse

Cel mai mare efect al deciziei britanicilor de a renunţţa la UE s-a văzut în pieţele financiare. Astfel, acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renunţând la activele riscante. De pildă, una dintre cele mai mari deprecieri s-a înregistrat la bursa spaniolă.Şi Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere şedinţa de vineri, însă valoarea totală a schimburilor a urcat de aproape 3,5 ori faţă de şedinţa precedentă. Printre cele mai tranzacţionate acţiuni, care s-au şi depreciat, au fost ale Fondului Proprietatea şi Romgaz, listate şi la bursa londoneză. Investitorii îngrijoraţi s-au refugiat spre dolari şi aur, care s-au apreciat semnificativ - dolarul a crescut cu 8% faţă de liră, iar cotaţia metalului galben a urcat cu 4,62%. Investitorii se aşteaptă la săptămâni cu mare volatilitate din cauza incertitudinilor economice şi politice.

Exportatorii români în Marea Britanie stau ca pe jar

„Victimă” sigură în urma referendumului britanic a fost lira sterlină, care s-a depreciat vineri cu peste 7,5 % în raport cu dolarul, ajungând aproape de nivelul minim atins în 1985, și cu 6 % față de euro. La finalul zilei, lira era cotată la 1,375 dolari, respectiv la 1,228 euro.

FOTO: Pentru Automobile Dacia, Marea Britanie reprezintă a opta destinație de export

În raport cu leul, cursul oficial al BNR comunicat vineri a fost de 5,66 lei pentru o liră, faţă de 5,88 lei în ziua precedentă, ceea ce a pus pe jar exportatorii români în Marea Britanie. Pentru România, Regatul Unit a fost anul trecut a cincea destinaţie a exporturilor, valoarea fiind de circa 2,4 miliarde euro (4,4% din total), potrivit INS. Balanţa comercială cu Marea Britanie este favorabilă României, întrucât importurile au fost de doar 1,6 miliarde de euro (2,5% din total).

Se pierd un milion de euro pe zi

Totuşi, sunt companii româneşti extrem de expuse pe această piaţă, cum este producătorul român Automobile Dacia, pentru care englezii reprezintă a opta destinaţie de export. Problema arzătoare acum este devalorizarea leului faţă de liră. „Oamenii stau cu marfa în depozite şi se întreabă dacă să o mai trimită sau nu, pentru că se tem să nu iasă să în pierdere. Degeaba li se dau asigurări că leul e puternic, pe ei îi interesează lira”, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR). Potrivit calculelor sale, exportatorii români în Marea Britanie ar pierde zilnic un milion de euro la o depreciere a lirei în raport cu leul de 10%.

Iuliean Horneţ, patronul Eco- Hornet, care produce cazane termice pe biomasă, înregistrează circa un sfert din exporturi în Regatul Unit. „Noi avem o tehnologie foarte căutată în Anglia, singura piaţă care subvenţionează energia regenerabilă din biomasă cu 90%. Avem contracte încheiate deja şi pierdem pentru că încasăm mai puţini lei. După ce pleacă următorul lot către această destinaţie, să văd care este rata de schimb leu/ liră, cuantumul pierderilor, altfel ne orientăm spre alte pieţe. Stăm cu ochii pe ştiri”, spune Horneţ.