Viaţa la mansardă în „ghetoul“ Lunca Florilor

Viaţa la mansardă în „ghetoul“ Lunca Florilor

Familiile evacuate din casele naţionalizate încearcă să se adapteze în locuinţele construite pe bloc, după o viaţă trăită la curte.

Primii locatari din mansardele construite pe blocurile sociale din ghetoul din zona Lunca Florilor şi-au luat în primire noile locuinţe. Ei au fost evacuaţi din case naţionalizate, iar viaţa lor, cândva „pământeană“, de la curte, s-a mutat tocmai sus, pe bloc.

Oamenii se arată însă recunoscători. Până să li se ofere soluţia asta, au locuit când la prieteni, când la rude, pe unde i-a dus soarta. La noile mansarde e cald iarna, ai şi aer de pe terasa ce dă, dintr-o parte, spre noul parc din zonă. Apartamentele au două camere noi, văruite, plus baie, iar chiria costă 50 de lei noi. În plus, în timp, după cum spun noii locatari, Primăria Sectorului 2 le-a promis oamenilor că-şi vor putea cumpăra locuinţele. Oricât de rău-famată ar fi zona şi oricâte poveşti cu droguri şi violenţă ar auzi de prin vecini, oamenii sunt dispuşi să-şi ducă zilele în mansarda socială. Însă nu fără a încuia uşa grea din fier ce a fost instalată la intrarea pe etaj. Uşa de pe bloc La mansarda de la numărul 17, urci doar dacă cineva îţi deschide uşa masivă, din fier, ferecată pe dinăuntru, din casa scării. Unii spun că uşa a răsărit acolo pentru protecţie, de frică. „Nu vedeţi ce balauri sunt pe aici?!“, şopteşte, în faţa blocului, un bărbat puţin ameţit chiar de la orele prânzului.

Alţii zic că uşa va dispărea acum, din moment ce nu se mai lucrează şi materialele de construcţii nu mai sunt în pericol să-şi ia zborul. Familia Tănase - prima care şi-a ocupat apartamentul de la mansardă - spune însă că „uşa e şi pentru oameni cinstiţi, şi pentru hoţi“ deopotrivă. Că nu se tem de vecini şi că au căzut de acord cu ceilalţi de la mansardă să facă o uşă „politically correct“, mai omenească, din termopan. De la casă la mansardă Niculae şi Dida Tănase stau de o săptămână în apartamenul cu numărul 82 şi sunt mulţumiţi de noua locuinţă. La urma urmelor, ori asta, ori strada. Sfârşitul anilor ’90 nu a fost deloc unul bun pentru familia Tănase. Niculae şi Dida au pierdut casa în care locuiau după ’90. Casă sănătoasă, cu două etaje, arhitectură deosebită, podele din stejar, mare cât încape într-o curte de oameni buni şi iubitori de câte un grătar în zilele frumoase de duminică. Plus o privelişte către Halele Traian şi pomi prin curte.

Dar aşa s-a potrivit că, prin ’96, fiul proprietarului casei i-a dat în judecată pentru evacuare. „Ani buni am umblat când la prieteni, când la rude. Lucrurile ni le-am lăsat pe la ţară. A fost greu, greu de tot! Şi când am primit telefon de la primărie săptămâna trecută să ne mutăm, nu-mi venea să cred. Am plâns de fericire!“, spune Niculae Tănase. „Şi uitaţi-vă ce privelişte avem!“, arată cei doi soţi spre parcul ce se deschide de pe terasă. „Eu ştiu cum era zona înainte!“, zice Niculae.

„Lucram la demolă ri şi aici se depozita moloz. Era o mizerie! Dar acum au mai curăţat. Iar de ţigani nu mi-e frică. Am lucrat toată viaţa cu ei“, explică locatarul. Acum are planuri să-şi cumpere locuinţa şi să-şi ducă viaţa mai departe în ghetoul din Lunca Florilor. Că deocamdată a fost linişte, cald şi asta i-a „scos din stresul pe care l-au avut“, după cum spune Niculae. Zona se schimbă Ghetoul din Aleea Lunca Florilor se întinde, cu toate rufele şi antenele digitale ce atârnă de pe la geamuri, dinspre blocul cu numărul 17, ce se bucură de un nou look, înspre şosea. Alături s-a născut un parc, de unde se aud râsete de copii, de pe la locurile de joacă. Cartierul se schimbă chiar sub ochii locuitorilor mai vechi din zonă: ceva mai încolo, se vede cum răsare cartierul rezidenţial „Planorama“, în Colentina, unde se vor muta oameni mai cu dare de mână. Doamna Daniela, veche locuitoare din Lunca Florilor, nu ştie dacă să fie optimistă sau pesimistă.

„Au spus că or să renoveze toate blocurile ca pe ăsta de aici, cu mansardă. Păi, acum e mai bine aici. Ştiţi cum era: numai drogaţi, mafie mare! I-a mai arestat, a mai plecat din ăştia“, spune femeia. Uneori mai aude câte un zvon că or să radă cu totul ghetourile. Că or să lase oamenii să stea pe unde apucă. Deocamdată ea nu ştie unde o să se ducă. Ce ştie e că viaţa cartierului s-a schimbat cu siguranţă. MINA DE AUR  Mansardare la preţul de 600 de euro metrul pătrat Primăria Sectorului 2 se laudă că proiectul de mansardare a blocurilor este „o mină de aur“. Proiectul face parte dintr-un program prin care imobilele sunt, de asemenea, reabilitate termic şi le sunt refăcute faţadele. Cheltuielile pentru o singură locuinţă construită la mansardă sunt de 21.600 euro, mai mici decât pentru un apartament similar în Bucureş ti, susţin autorităţile locale. Potrivit datelor primăriei de sector, costul unui metru pătrat de apartament realizat prin mansardare este de 638 euro, în timp ce pentru o construcţie de locuinţe în Capitală, preţul porneşte de la 1.000 euro/mp.   „Datorită costurilor foarte reduse, Primăria Sectorului 2 propune această variantă asociaţiilor de proprietari interesate să câştige fonduri suplimentare pentru toţi locatarii blocului mansardat. Aceste lucrări se pretează în special pentru blocurile cu 4 etaje şi pot fi contractate de către asociaţiile de proprietari cu investitori interesaţi“, arată un comunicat al primăriei. Reabilitare pentru cazuri sociale Cele două blocuri sociale, aflate în administrarea primăriei, care au fost mansardate în Lunca Florilor se aflau, ca restul imobilelor din zonă, într-un grad avansat de degradare: aveau instalaţ iile distruse, utilităţile sistate, igrasie şi tâmplăria lipsea. Pe parcursul lucrărilor de reabilitare, locatarii nu au fost mutaţi din locuinţe.

Au fost montate instalaţii de încălzire, au fost vopsite holurile cu vopsea lavabilă şi a fost pusă tâmplărie PVC. Suprafaţa totală a mansardei construite aici este de 410 mp. Pentru lucrări, au fost alocaţi din bugetul local peste 4 milioane lei, fiecărui bloc revenindu-i 2 milioane lei. Din această sumă, mansardarea fiecărui imobil a costat 655 mii lei (inclusiv TVA). Cele opt familii care s-au mutat în imobilul cu numărul 17 din Aleea Lunca Florilor sunt incluse în ordinea de prioritate pentru anul 2008 la locuinţe sociale de două camere.

Ne puteți urmări și pe Google News