Viața la bloc. Reguli pentru locatarii care au aparate de aer condiționat
- Mădălina Sfrijan
- 17 iunie 2024, 07:03
Mulți locatari nu cunosc prevederile legate de instalarea aparatelor de aer condiționat în apartamente. Conform Legii nr. 50/1991, aceștia trebuie să solicite autorizație pentru montarea acestora doar în anumite cazuri.
Viața la bloc. Reguli legate de instalarea aparatelor de aer condiționat în apartamente
Locatarii au dreptul să facă anumite lucrări care nu implică modificarea structurii de rezistență. De asemenea, acestea sunt permite dacă nu aduc schimbări în ceea ce privește aspectul arhitectural al clădirilor. În ambele cazuri, locatarii nu sunt obligați să solicite o autorizație de la asociația de proprietari.
Lucrările permise pot include reparații la instalațiile interioare și la branșamentele exterioare, în limitele proprietăți. De asemenea, proprietarii de apartamente pot monta sisteme locale de încălzire și preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, fără a cere autorizație.
Ce trebuie să știe proprietarii
Conform legii, proprietarii pot instala aparate individuale de climatizare sau contorizare a consumurilor de utilități. Pentru aceste lucrări nu va fi necesară eliberarea autorizațiilor.
„Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: (…) reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități”, se arată în Legea nr. 50/1991.
Montarea aparatelor de aer condiționat în apartamentele din clădiri istorice
Regulile mai puțin restrictive nu sunt aplicate în toate cazurile. Astfel, cei care dețin apartamente în clădiri istorice vor fi nevoiți să ceară autorizație pentru a face astfel de lucrări.
Locatarii care fac lucrări de acest tip și provoacă daune sunt obligați să le repare.
„Dacă proprietarul unui apartament ori spațiu sau oricare altă persoană care acționează în numele său provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spațiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligația să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparații”, conform Legii nr. 230/2007.
Autoritățile locale pot impune propriile reguli în astfel de cazuri. Acestea pot interzice montarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor situate pe marile bulevarde.