Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski conduce războiul împotriva Rusiei din mijlocul unui complex de beton, înconjurat de puncte de control. Într-o capitală, Kiev, în care viața se desfășoară pe cât de normal se poate, în vremuri de război, sediul guvernului este unul dintre cele mai protejate imobile. Aici își desfășoară activitatea oficialii guvernamentali și se iau cele mai importante decizii pentru Ucraina.
După aproape un an de război, guvernul de la Kiev își desfășoară activitatea într-un spațiu ce beneficiază de măsuri de protecție sporite. Sediul guvernamental, Bankova, așa cum se numește, este amenajat într-un complex de beton, înconjurat de puncte de control unde sunt verificați cu atenție toți cei ce doresc să pătrundă în interior. Pereții clădirii sunt dublați de saci de nisip așeazați în așa fel încât să reducă efectele distrugătoare ale unor bombe.
Un jurnalist Sunday Times a pătruns în interior și a descris, într-un reportaj cum arată centrul de comandă al Ucrainei. Potirvit acestuia, odată ce ai pătruns în interior ești înconjurat de un întuneric profund. Obloanele sunt trase, pentru a proteja geamurile împotriva exploziilor, iar luminile sunt stinse astfel încât să reducă riscul transformării clădirii guvernamentale în ținta unor atacuri aeriene.
„În timp ce un paznic mă conducea de-a lungul coridoarelor vaste şi pe scările mari, nici măcar nu-mi puteam vedea picioarele şi am reuşit să mă orientez doar datorită lanternei de pe telefonul său”, a scris jurnalistul Caroline Wheeler într-un reportaj dedicat acestui obiectiv.
Bankova este o clădire de birouri construită din beton, înconjurată de un adevărat scut de oţel astfel încât să facă față oricărui atac din exterior. Sunt mai multe puncte de control supravegheate de gărzi înamate, în jurul clădirii. Acestea perimit accesul în zonă doar celor care au documentele şi paşaportul corect. Maşinile civile nu se pot apropia, iar soldaţii le cer celor care doresc să treacă parole secrete, care se schimbă zilnic. Adesea este vorba despre fraze fără sens pe care ruşilor le-ar fi greu să le pronunţe.
Reporterul a fost preluat de agenţii de securitate şi condus, într-o mașină, prin mai multe bariere de securitate. În cele din urmă a ajuns într-o curte, închisă cu două porți metalice grele. Dincolo de aceste porți se află cartierul guvernamental, „Triunghiul”, locul în care trăiesc și își desfășoară activitatea oficialii guvernului ucrainean. Înăuntru, ferestrele şi uşile erau acoperite cu saci de nisip.
Măsuri de protecție sporite pentru guvernul de la Kiev
Măsurile de protecție sunt menite să-i protejeze pe oficiali împotriva atacurilor și a tentativelor de asasinat. De la începutul războiului, Rusia a încercat în mai multe rânduri să-l anihileze pe președintele Volodimir Zelenski. Oleksi Danilov, şeful Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei, a dezvăluit că Zelenski a supravieţuit după trei tentative de asasinat într-o singură săptămână, până în luna martie anul trecut.
Chiar dacă este un întuneric profund, în birouri se lucrează intens. Oamenii intră și ies din camere, făcându-și treaba fără să ia în seamă alertele de raid aerian.
„Stând într-o sală de aşteptare, în continuare doar cu lumina unui telefon care să lumineze întunericul sinistru, am privit cum consilieri militari în uniforme kaki intrau şi ieşeau cu agitaţie din birourile prezidenţiale. Aproape nimeni nu a tresărit când raidurile aeriene au răsunat pentru a patra oară în acea zi - şi nimeni nu a făcut vreo mişcare spre adăpostul subteran”, a relatat reporterul.
Cum se lucrează în clădirea guvernamentală
În birourile guvernamentale se lucrează fără încetare, 18 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Mulți funcționari dorm aici, pentru propria protecție, întâlnindu-și foarte rar familiile. Este mai sigur pentru ei și pentru munca pe care o fac.
La un moment dat, povestește jurnalistul, un soldat a sărit în picioare, iar ceilalți oameni din sală s-au ridicat pentru a-l salute pe președintele Volodimir Zelenski. Acesta purta un hanorac negru, cu glugă pe care era scris „Sunt ucrainean”. Zelenski a traversat sala urmat de mai mulți consilieri.
Volodimir Zelenski reuşeşte să îşi vadă fiul de zece ani, Kirilo, cam o dată la zece zile. Iar acest lucru se vede. Un consilier a dezvăluit reporterului că traiul în întuneric, departe de soţie şi de copiii săi, au pus pe preşedinte „o mare presiune”.
Centrul vital al Ucrainei de la Bankova
Complexul de la Bankova a fost amenajat chiar înainte de invazie. Chiar în preziua atacului, principalii oficiali ai guvernului ucranean au fost aduși în clădire și au ocupat buncărele subterane. Armata a decis astfel pentru protecția lor. Situația este foarte dificilă, însă, pentru că este greu de trăit în întuneric fără să vezi soarele și să știi ce se întâmplă afară.
„Nu vezi soarele, nu ştii cât e ceasul. Dacă Putin a fost în buncărul său (în timpul pandemiei), atunci nu este surprinzător că a înnebunit. Nu am vrut să rămân acolo prea mult timp”, a povestit un oficial.
Potrivit unei surse guvernamentale, planul iniţial a fost ca guvernul să rămână sub pământ timp de o săptămână. Evenimentele au schimbat lucrurile. Pe măsură ce rușii capturau mai multe localităţi apropiindu-se de periferiile Kievului, oamenii se temeau că apărătorii nu vor rezista, iar capitala va cădea.
În acest timp, Volodimir Zelenski şi cei mai apropiaţi consilieri ai săi au petrecut cea mai mare în subteran, ieşind la suprafaţă intermitent, pentru a asigura populaţia că nu au fugit. Cei invitaţi să locuiască alături de preşedinte au fost puşi să semneze un acord de confidenţialitate. Ei nu au voie să vorbească despre locatie sau despre dotările buncărului. Nu li s-a permis nici măcar să dea detalii despre mâncarea pe care o consumau.
În izolare, echipa prezidențială a trăit războiul prin intermediul iPhone-urilor. Fiecare zi era o succesiune de întâlniri, interviuri şi apeluri către liderii mondiali, iar de dormit se dormea pe apucate, câteva ore.
Mesajele cheie transmise de Zelenski
Pe măsură ce acest război evolua, echipa de la Bankova a trebuit să inoveze. Un moment-cheie a fost atunci când Zelenski și consilierii săi de rang înalt au ieşit, în a doua noapte a invaziei, pe străzi. Forţele ucrainene se luptau în apropiere, dar președintele a ținut să înregistreze un mesaj de câreva zeci de secunde pentru popor. Clipul s-a dorit um răspuns la dezinformarea rusă potrivit căreia acesta ar fi părăsit ţara.
„Suntem cu toţii aici. Ne aflăm în Kiev. Noi apărăm Ucraina”, a spus Zelenski, într-un discurs care a galvanizat naţiunea.
Spre uimirea lumii, Ucraina a rezistat atacului rusesc și, mai mult, a ripostat foarte dur, respingând trupele rusești din zona Kiev.
„În primul rând, Rusia a subestimat capacităţile noastre defensive. În al doilea rând, ei şi-au supraestimat propriile capacităţi”, spune un fost profesor la Cambridge care îl consiliază pe Zelenski.
Viața revine la normal și la Kiev
Pe măsură ce trupele ruseşti se retrăgeau, iar oraşul Kiev începea să se redeschidă, cei din interiorul Bankova au început să iasă la lumină. Dar, deși ruşii se retrăgeau spre est, Bankova era încă în stare de criză.
„Nu a existat nicio perioadă de timp în care să nu avem o situaţie complicată pe câmpul de luptă. Ceea ce este foarte special la preşedinte şi la echipa sa este că întotdeauna îşi stabilesc aşteptări foarte mari. Chiar şi atunci când nimeni nu crede, ei fac tot ce este posibil. Când lucrezi cu ei, începi să te inspiri din energia lor şi îţi depăşeşti mereu limitele”, a declarat Daşa Zarivna, unul dintre cei mai importanţi consilieri ai lui Zelenski.
Ședinţele de cabinet s-au ţinut în subteran, în staţia de metrou Maidan Nezalejnosti, timp de mai multe luni. Acolo au concertat și rockerii de la U2, veniți să încurajeze efortul de război, în luna mai a anului trecut.
Economia Ucrainei se decide în subteranele Bankova
Acum, în Kiev viața începe să revină la normal. Localnicii merg la muncă, fac mișcare, merg la spectacole, la cinema etc. Cu toate acestea, Kievul, ca și restul Ucrainei se confruntă cu pene de curent după bombardarea infrastructurii critice. Clădirile distruse din unele cartiere domină linia orizontului, în ciuda unui program impresionant de reconstrucţie.
În acest context, o prioritate pentru Bankova este să menţină economia în funcţiune. De la începutul războiului, s-a înregistrat o scădere a PIB-ului de 20-30%, iar vara trecută, țara a fost la un pas de faliment. Acest lucru a fost evitat pentru că Germania a oferit un ajutor financiar suplimentar. Jumătate din veniturile statului provin din ajutoare externe, iar o parte semnificativă din vânzările de produse agricole.
Volodimir ZelenskI a anunţat, în luna noiembrie, iniţiativa „Cereale din Ucraina”, un program umanitar de export de alimente, din depozitele din Ucraina, către ţările afectate de foamete din Africa. El a convins fondurile internaţionale, guvernele, organizaţiile caritabile şi întreprinderile private să le cumpere pentru a le transfera mai departe.
Bankova speră ca furnizarea de alimente să fie folosită ca instrument diplomatic pentru a contracara influenţa Rusiei în Africa.
Ucraina cheltuie resurse uriașe pentru diplomație
În același timp, Ucraina cheltuie timp şi resurse uriaşe pentru acţiuni diplomatice, iar Zarivna, consilierul principal al preşedintelui, a declarat că Bankova vizează ţări care „nu sunt susţinători” în Parlamentul European.
Printre acestea se numără Ungaria, al cărei premier, Viktor Orban, este un critic al regimului Volodimir Zelenski şi a declarat că se va opune prin veto oricăror sancţiuni ale UE împotriva Rusiei care afectează energia nucleară.
Oficialii din Bankova sunt pe bună dreptate mândri de ceea ce au realizat în decurs de un an. Puţini lideri mondiali au crezut că Ucraina ar putea supravieţui invaziei ruseşti atât de mult timp se arată în reportajul din The Sunday Times.