Viaţa în Bucureşti, mai ieftină

Viaţa în Bucureşti, mai ieftină

Conform studiului anual realizat de compania americană de consultanţă Mercer, capitala României ocupă locul 107 în topul celor mai scumpe 143 de oraşe majore din lume, o coborâre importantă faţă de poziţia a 71-a pe care se clasase în 2008.

Trendul ieftinirii costurilor de trai a cuprins întreagul Est al Europei, Sofia poziţionându-se pe locul 101, în timp ce Budapesta a coborât 47 de poziţii, de pe 61 în 2008, pe 108 în acest an. Deşi sunt vecine în clasament, cifrele arată că Bucureştiul, Budapesta şi Sofia sunt trei oraşe foarte diferite. Astfel, dacă Bucureştiul depăşeşte celelalte două capitale în privinţa costului cu chiria şi cu alimentele, în timp ce Budapesta se "laudă" cu un transport în comun mai scump.

Tokyo, cel mai scump oraş

Capitala Japoniei a depăşit Moscova în fruntea ierarhiei celor mai scumpe oraşe pentru străini. Întărirea yenului a dus Tokyo în fruntea oraşelor cu cel mai scump trai din lume, locul doi fiind ocupat tot de un oraş nipon - Osaka. Lira, care s-a depreciat în ultima vreme, a dus Londra de pe locul trei în calsamentul din 2008 direct pe poziţia a 16-a.

Studiul este destinat firmelor care doresc să îşi trimită angajaţii peste hotare şi ia în calcul peste 200 de factori, printre care costul locuinţelor, chiriilor, transportului şi al hranei. Johannesburg este cel mai ieftin dintre cele 143 de oraşe studiate. Fluctuaţiile valutare provocate de criza economică a dus la o "schimbare importantă" a ierarhiei în acest an, a spus Nathalie Constantin-Métral, un cercetător al firmei Mercer.

Multe oraşe europene au înregistrat căderi importante în top, Varşovia coborând de pe poziţia a 35-a, pe locul 113, în timp ce Sankt Petersburg (46) şi Glasgow (129) au coborât 26, respectiv 60 de locuri.

Ne puteți urmări și pe Google News