Evenimentul ZileiSocialViacheslav Lopatin și Anastasia Stashkeivich, doi balerini principali ai Bolshoi Moscova, vor dansa pe 9 martie în Gala Stelelor Baletului Rus de la Bucuresti

Viacheslav Lopatin și Anastasia Stashkeivich, doi balerini principali ai Bolshoi Moscova, vor dansa pe 9 martie în Gala Stelelor Baletului Rus de la Bucuresti

Viacheslav Lopatin și Anastasia Stashkeivich, doi balerini principali ai Bolshoi Moscova, vor dansa pe 9 martie în Gala Stelelor Baletului Rus de la Bucuresti
Zece dintre cei mai renumiți balerini ai Rusiei și ai lumii, de la celebrele teatre Bolshoi Moscova și Mariinsky Sankt Petersburg, vin la București pentru a susține un spectacol de excepție, pe 9 martie la Sala Palatului.

După ce vi i-am prezentat în articolele anterioare pe “prinții” Denis Rodkin și Eleonora Savanard, un cuplu de poveste atât pe scenă cât și în afara ei, și pe Vladislav Lantratov și Ekaterina Krysanova, doi dintre idolii publicului de pe toate continentele, astăzi a venit rândul altor doi corifei ai baletului ce vor fi prezenți pe scena Sălii Palatului pe 9 martie, Viacheslav Lopatin și Anastasia Stashkeivich.

Lopatin și Stashkeivich sunt de aceeași vârstă și au avut un traseu comun al carierei. Anul acesta vor împlini 36 de ani, Viaceslav pe 4 mai, iar Anastasia pe 20 noiembrie. Amândoi sunt balerini principali ai uneia dintre cele mai prestigioase compani de balet din lume, Bolshoi Moscova.

Poziția de balerin principal în cadrul unei companii de balet reprezintă cea mai înaltă poziție pe care o poate ocupa un balerin în activitate. Este cea mai râvnită poziție de către orice balerin profesionist și visul oricărui copil care se apucă de balet. Balerinii principali sunt considerați dansatorii de cea mai mare complexitate, putând dansa atât solo-uri cât și pas de deux. Balerinii principali sunt vedetele baletului, iar atingerea acestei poziții poate dura multe sezoane și foarte mulți ani de prestații de excepție pe scenă.

Viacheslav Lopatin a urmat cursurile liceului de coregrafie din orașul natal, Voronezh, apoi s-a înscris la Academia de Balet Bolshoi din Moscova.  A absolvit Academia în 2003 și de atunci dansează la Teatrul Bolshoi. În 2009 a fost promovat prim solist si în 2011 a devenit solist principal. În 2017 a fost avansat pe poziția maximă de balerin principal sub pregătirea maestrului Boris Akimov.

Printre premiile obținute de Lopatin de-a lungul carierei se numără Premiul Național al Rusiei – Masca de Aur, obținut în 2009 pentru cel mai bun duet alături de celebra Natalia Osipova și Premiul Nina Ananiashvili primit în 2011 la festivalul de la Tbilisi.

Printre realizările lui Lopatin, numit de presa occidentală minunea aeriană”, se mai numără participarea în 2011 la proiectul comun al Teatrului Bolshoi și al Centrului de Arte din Segerstrom California precum și rolurile interpretat în spectacolul Tamashi și în Deja vu pe compoziția lui Mertens în coregrafia lui Dimitrievsky.

În 2013, i-a fost acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Anastasia Stashkeivich s-a născut în Sankt Petersburg . A absolvit Academia Coregrafică de Stat din Moscova în 2003 la clasa Tatyanei Galtseva și s-a alăturat echipei teatrului Bolshoi. Din anul 2009,  de când a fost promovată solist, a parcurs toate etapele profesionale, devenind, în 2015,   balerin principal.

Anastasia a obținut numeroase premii de-a lungul carierei la diferitele concursuri interne și internaționale. Ultimul premiu important l-a obținut în 2018 la Premiul Național al Rusiei-Masca de Aur pentru cea mai bună interpretare feminină în balet.  A făcut parte din mai multe proiecte culturale precum Atelierul noii coregrafii a coregrafilor de la Bolshoi și în baletul Tamashi pe muzica grupului KODO, unde a interpretat Stork în coregrafia lui   M.Iwata. Alături de Lopatin, Anastasia a participat la proiectul comun al teatrului Bolshoi și al Centrului Californian pentru artele Segerstrom. A fost    decorată, ca și colegul său de scenă Lopatin, cu titlul de Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

În spectacolul de la București din 9 martie, Viaceslav Lopatin și Anastasia Stashkevich vor susține două momente de înaltă ținută artistică. Cei doi vor închide primul Act al spectacolului cu pas de deux din opera Talisman pe muzica lui Drigo și coregrafia lui Petipa, iar în actul secund vor interpreta duetul Come un Respiro  pe muzica lui Hendl și coregrafia lui Bigonzetti. Decorurile vor fi realizate cu tehnologie multimedia 3D de către specialiștii de la Russian Multimedia Balet Theatre și vor recreea decorurile clasice pentru fiecare moment coregrafic al Galei în parte.

Biletele pentru Gala Stelelor Baletului Rus de la Bolshoi Moscova și Mariinsky Sankt Petersburg din 9 martie costă între 500 și 200 de lei și se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Palatului precum și online din rețelele Eventim, Iabilet și Ticketstore.

Sursa foto: Instagram – conturile artiștilor


Accesează: