Vezi cum se schimbă gravitaţia Pământului odată cu topirea gheţarilor

Vezi cum se schimbă gravitaţia Pământului odată cu topirea gheţarilor

Noile recorduri de temperaturi arată că Planeta s-a încâlzit cu 0,75 de grade Celsius din 1900 până în zilele noastre, au anunţat ieri oamenii de ştiinţă, citaţi de Daily Mail.

Noua versiune a unui Birou care adună "temperaturi de serie", datând de la 1850, adaugă informaţiile de la staţiile meteorologice din Africa, Rusia şi Canada, în cazul în care regiunea arctică se încălzeşte mai repede.

Datele complete din spatele studiului sunt disponibile pentru a preveni o repetare a "ClimateGate", scandalul în care oamenii de ştiinţă au fost acuzaţi de "editarea" datelor climatice pentru a se potrivi cu teoriile lor despre încălzirea globală.

Raportul vine în urma unui comunicat de la satelitul NASA de măsurare a gravitaţiei, pe numele lui Grace, care arată ce efect a avut topirea gheţii asupra gravitaţiei Pământului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sateliţii gemeni Grace de la Nasa au fost capabili să măsoare topirea gheţarilor din Groenlanda, cu mare precizie din spaţiu. Ei au măsurat schimbările în timp ce orbitau în jurul planetei şi au capturat informaţii cu privire la mici modificări în gravitaţia Pământului datorate pierderii din greutatre în urma topirii gheţii.

Scutul de gheaţă din Groenlanda a trebuit să facă faţă unei pierderi a masei de greutate de până la 240 de gigatone, între 2002 şi 2011. Aceasta corespunde cu o creştere a nivelului mării de aproximativ 0,7 mm pe an.

"În timp ce au schimbări cu privire la masa scutului de gheaţă din Groenlanda, se modifică şi gravitaţia acolo", explica dr. Frank Flechtner de la Centrul de Cercetare german GFZ. "Astfel că, măsurătorile satelitului GRACE ne dau informaţii cu privire la modificările de masă, inclusiv cele legate de schimbările climatice", a adăugat acesta.