"Pot să vă spun că, până în acest moment, avem 1.007 solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 de solicitări de înfiinţare de secţii de votare şi aceste 334 nu înseamnă că înfiinţăm trei secţii de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în faţa faptului de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare, în momentul de faţă. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetăţean, îi încurajăm pe cetăţeni să facă astfel de solicitări, pentru ca dreptul lor constituţional să fie exercitat în condiţiile optime, puse la dispoziţie de Parlament prin legile 288 şi 208 aprobate anul trecut", a spus Muhuleţ, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, în prezent, românii din străinătate sunt mai favorizaţi decât cei din ţară în perspectiva dreptului de vot. 

"Sunt discriminaţi pozitiv şi este de datoria lor să cunoască şi să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informaţiile. Îşi pot prelua informaţii de acolo, îşi pot descărca cererile de vot prin intermediul corespondenţei sau prin intermediul unei secţii mai aproape de domiciliu sau de reşedinţa lor şi să o transmită în termen util", a explicat Muhuleţ. 

Vicepreşedintele AEP a precizat că vor fi organizate secţii de votare atât în misiunile diplomatice cât şi acolo unde cetăţenii solicită acest lucru, fiind necesar un număr de minim 100 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate, prin înscrierea în Registrul electoral. 

Întrebat dacă există o estimare a românilor care pot cere să voteze în străinatate la alegerile parlamentare, Muhuleţ a spus că oficial nu există. "Oficial avem doar o cifră de aproximativ 500.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinatate, care au paşaport de cetăţean român cu paşaport în străinatate", a spus Muhuleţ. 

În context, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, prezent la conferinţa de presă, a făcut un apel la românii din diaspora pentru a se înscrie în Registrul electoral ca să poată vota la alegerile parlamentare. 

Ministrul a precizat că românii din străinătate pot depune aceste solicitări până la sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie. 

Atât vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, cât şi reprezentanţii MAE au cerut Guvernului emiterea cât mai urgentă a unei hotărâri care să stabilească data alegerilor parlamentare.