Vești proaste pentru toţi salariații. Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii aduc pierderi directe pentru ei

Vești proaste pentru toţi salariații. Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii aduc pierderi directe pentru eiSursa: Arhiva EVZ

Din păcate, veștile nu sunt prea bune pentru salariații din România, atât din mediul privat, cât şi de la stat. Aceștia vor avea parte de pierderi din cauza schimbării legislației care a introdus taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii, informează Asociația Participanților în Fondurile de Pensii.

Mai exact, Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii este de părere că mesajele publice ale unor lideri politici din coaliția de guvernare sunt îngrijorătoare și creează panică.

„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii semnalizează pe această cale că mesajele cu privire la îmbunătăţirea şi perfecţionarea legislaţiei şi implementării acesteia sunt nu numai de dorit, dar şi necesare, însă transformarea acestor mesaje urmate de acţiuni practice de revoluţionare a sistemului de pensii este dăunător”, se arată în comunicatul APFP.

Toţi salariații din România au de pierdut

Adevărul este că taxarea dividendelor încasate de către fondurile de pensii va produce pierderi directe oricărui salariat. Astfel că pierderile se vor regăsi la toți salariații indiferent că provin din mediul privat sau cel de stat, dar şi cei care vor deveni pensionari în viitor.

„Dorim să remarcăm pe această cale că schimbarea recentă a legislaţiei ce introduce taxarea dividendelor încasate de către fondurile de pensii va produce pierderi directe oricărui salariat, liber profesionist din România, fie el din mediul privat sau de la stat, ce va deveni pensionar în viitor”, arată Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii în comunicat.

APFP consideră ca această reforma trebuie corectată

Asociația consideră ca această reforma trebuie corectată: „Este adevarat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptarii fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anulează prevederile din legislatia specifica (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, a declarat Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR).

„Referitor la recentele declaraţii de presă făcute de politicieni privind revoluţia sistemului ce au destabilizat publicul, milităm pentru crearea unui parcurs stabil, predictibil şi progresist cu privire modificările ce vor afecta fondurile de pensii şi ne dorim ca orice schimbare să aducă un beneficiu economic participanţilor pe termen lung, să fie discutată în detaliu cu reprezentanţii părţilor implicate, în baza unui plan de fundamentare făcut de profesionişti, să fie comunicată transparent şi să fie implementată de către reglementator într-un mod ce nu mai pot naşte surprize extrem de neplăcute în mediul financiar românesc precum cele recente de la Astra Asigurări, City Asigurări, Harinvest sau BRD Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private”, se mai spune în comunicat, potrivit bursa.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News