Cât se mai poate cumpăra vechimea în muncă, Precizările președintelui Casei Naționale de Pensii

Cât se mai poate cumpăra vechimea în muncă, Precizările președintelui Casei Naționale de Pensii Sursa: Arhiva EVZ

Românii care vor să-și cumpere vechime în muncă, în baza actelor normative speciale din 2020, mai au la dispoziție un an. Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. El a făcut o serie de precizări în legătură cu acest subiect.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că românii își mai pot cumpăra vechime în muncă încă un an, pe baza ordonanţei speciale care a fost adoptată în anul 2020. Oficialul Casei Naționale de Pensii a făcut o serie de precizări cu privire la posibilitatea de achiziționare a vechimii în muncă. Prin această procedură, cei care doresc își pot completa stagiul de cotizare, astfel încât să obțină o pensie mai mare.

„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maximum 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani”, a precizat Daniel Baciu.

Potrivit spuselor sale persoanele care au goluri în activitatea de muncă poate cumpăra această vechime retroactiv achitând contribuția de asigurări sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Sursa foto: EVZ

Cum se poate cumpăra vechimea

Daniel Baciu a mai precizat că sumele se pot plăti în rate, în baza unei convenţiei încheiate cu Casa Teritorială de Pensii unde fiecare își are domiciliu. Conform spuselor sale, până în prezent, peste 17.400 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pe baza Ordonanţei nr.163 din 2020. Cei mai mulți dintre aceștia au lucrat în străinătate.

Contribuția de asigurări sociale este de 25% din suma asigurată, iar la salariul minim pe economie se plătește 635 de lei pe lună. Măsura vizează doar categoria de pensie pentru limita de vârstă. Ordonanța care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august 2023, conformAntena 3.