Vești proaste pentru profesori! Când vor primi restanţele salariale. Decizia, pe masa Guvernului

Sursa: Arhiva EVZ

Cadrele didactice care și-au câștigat drepturile salariale în Justiție își vor primi banii, eșalonat, în următorii 5 ani de zile. Guvernul a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență ce urmează să fie adoptat în ședința de joi, 14 aprilie. În acest an, profesorii vor primi doar 5% din drepturile care li se cuvin. Restul banilor vor fi plătiți în câte o tranșă anuală, conform unui calendar prestabilit.

Guvernul va adopta, în ședința de joi, 14 aprilie, un proiect de ordonanță de urgență care eșalonează plata diferențelor de drepturi salariale pe care statul trebuie să le achite cadrelor didactice. Este vorba despre sumele acordate de Justiție pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

Acești bani vor fi plătiți de la bugetul de stat eșalonat în termen de cinci ani de zile, conform proiectului de act normativ. Astfel, în anul 2022, statul va plăti doar 5% din drepturile datorate acestor cadre didactice, ceea ce înseamnă un impact financiar asupra bugetului, de peste 60 milioane de lei.

În proiectului de Ordonanță de Urgență se arată că dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a provocat interpretări diferite. Drept urmare, pentru o serie de drepturi prevăzute e actul normativ, în favoarea persoanelor didactice, s-a ajuns la acțiuni în justiție. Cea mai mare parte au fost soluționate în favoarea favoarea reclamanților, iar statul trebuie să facă aceste plăți stabilite de judecători.

Sursa: EVZ

Ce se întâmplă cu cheltuielile de judecată

Pe de altă parte, se arată în document, s-a ajuns la o presiune în plus asupra bugetului general, cu sume reprezentând cheltuieli de judecată. Aceasta ca urmare a parcurgerii tuturor fazelor procesuale din justiție. Pe lângă acestea s-a ajuns și la cheltuieli de executare silită.

În aceste condiții, Guvernul susține că sumele necesare plății diferențelor de drepturi salariale vor fi actualizate cu indicele de inflație. Banii vor fi achitați de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației. Plățile se vor face, însă, eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a ordonanței ce urmează să fie aprobată.

Sursa foto: arhivă EVZ

Cum se plătesc banii către profesori

Plata sumelor se va face într-o singură tranșă anuală, până la data de 30 iunie. Pentru 2022, plata se face într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Calendarul stabilit prin actul normativ prevede:

În primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale.

În al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale.

În al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale.

În al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale.

În al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.