Polițiștii continuă protestele, nemulțumiți fiind de ce li se pregătește de către guvernanți . Vârsta de pensionare, foarte probabil, va crește și există și posibilitatea ca pensiile să scadă, introducându-se contributivitatea. Astfel, putem asista la un val de pensionări în următoarea perioadă.
Vești proaste pentru polițiști. Premierul Florin Cîțu a afirmat deja că nu va mări salariile nici anul viitor, iar vârsta de pensionare trebuie să crească în cazul polițiștilor.
Salarii înghețate. Crește vârsta de pensionare
„Am înțeles din comunicarea publică a politicienilor că vor să majoreze vârsta de pensionare și o să o majoreze cu siguranță. Ei încearcă să transmită ideea asta, că ies la pensie prea devreme, ca să pună în conflict societatea cu poliția, și o să le iasă. Din ce știu eu, nu numai că vor majora vârsta de pensionare, dar vor să umble și la pensiile militare, să le reducă, bineînțeles. Probabil că vor introduce contributivitatea și la polițiști. Dacă o vor face prin ordonanță de urgență, va produce efecte de îndată ce a fost sesizată Camera care trebuie să o legifereze, iar inițiativa legislativă durează o lună, două cât ar dura să treacă prin toate procedurile parlamentare. Ambele variante au sorți mari de izbândă pentru că ei sunt majoritari”, a declarat deputatul Dumitru Coarnă, potrivit Național.
Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că Guvernul se gândește deja la o creștere a vârstei de pensionare în acele sectoare unde astăzi pensionarea se face la o vârstă foarte tânără.
„Din punctul meu de vedere, ar trebui ridicată vârsta de pensionare pentru cei care se pensionează 48 de ani, 50 de ani. Stres au și profesorii și nu se pensionează. Stres au și cei din sistemul de sănătate și nu se pensionează”, a afirmat vicepremierul Kelemen Hunor.
Deficit de personal în Poliție
Vești proaste pentru polițiști. „Dacă discutăm pe termen scurt, toți cei care îndeplinesc acum condițiile de vechime și vârstă și au posibilitatea, facultativ, să rămână în sistem, se vor pensiona, aceasta va fi consecința. Polițiștii au condiții de muncă deosebite, pentru că nu este ușor să lucrezi noaptea, să stai în soare, în ploaie, în zăpadă, în ger și să te expui riscului de a-ți pierde viața în fiecare zi. Când te duci la un conflict în care ai de-a face cu oameni înarmați credeți că este același stres ca atunci când te duci la școală și elevul nu și-a făcut tema?
Pe de altă parte, am avut la Poliția din Caraș Severin solicitarea unui ofițer de poliție cu experiență, cu vârsta de 57 de ani, de a rămâne în sistem, dar i-au respins solicitarea. Și vorbim la televizor că ne ducem până la 70 de ani. Majoritatea celor care solicită să rămână nu li se admite cererea și atunci despre ce vorbim? Dar este clar că foarte mulți vor pleca și atunci se va adânci deficitul de personal și poliția oricum este decimată. Dar au mărit schema la minister, au pus mai mulți secretari de stat ca să mulțumească politic pe toată lumea”, conchis Dumitru Coarnă.
Proteste până la capăt Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, Marius Ionescu, ne spune că protestele nu se vor opri până când nu va fi destituit șeful Guvernului. El a condamnat afirmațiile vicepremierului Hunor.