Vești proaste de la Comisia Europeană! Forța de muncă a României, în scădere drastică. Prețurile continuă să crească, avertizează Executivul european

Economia României. Sura foto: Dreamstime.com

Comisia Europeană anunță că România se va confrunta cu probleme demografice semnificative, ce vor avea impact asupra pieței muncii. Până în 2030, prognoza economică anunță o scădere de circa 9% a forței de muncă din țara noastră, în timp ce prețurile vor continua să crească.

O analiză publicată astăzi de către Comisia Europeană arată că scăderea natalității, accentuarea fenomenului migraționist, dar și îmbătrânirea populației țării vor duce la scăderea forței de muncă cu 8,8%, până în anul 2030.

Comisia Europeană, raport nefavorabil privitor la România

Astfel, țara noastră trebuie să contracareze nevoile societății din viitor prin măsuri de creștere a productivității în muncă, dar și de încurajare a angajării unor categorii precum femei, rromi sau persoane în vârstă.

Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că în România există un deficit de competențe sau necorcondanțe între acestea, acuzând un sistem de educație slab, cu directe implicații negative în perspectivele pieței muncii.

Prețurile vor crește în continuare, avertizează Comisia Europeană

Executivul european anunță că scumpirile nu vor înceta, ba chiar vor fi și mai accentuate, din pricina prețurilor crescute practicate în energie, care afectează bunurile și serviciile.

Guvernul României a adoptat măsuri de urgență, astfel încât să fie reduse facturile la energie, prin plafonarea prețurilor și rambursarea furnizorilor pentru diferența față de prețurile reale din piața energetică. Mai mult, ar putea exista situații în care furnizorii mai mici s-ar putea confrunta cu constrângeri de lichiditate, asta pentru că rambursările durează mult timp, mai arată Comisia Europeană, în raportul privitor la România.

Economia României urmează să ajungă la un procent de doar 2,6% în 2022

Potrivit raportului Comisiei Europene, economia României va avea de suferit după o creștere economică semnificativă în 2021. Prognoza pentru 2022 în ceea ce privește creșterea economică va fi de doar 2,6%. Șomajul va rămâne la 5,5%, iar creșterea nivelurilor prețurilor va atinge vârful în acest an și se va reduce treptat abia în 2023.

„În luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an. Noile estimări vin în contextul unei inflații ridicate, care erodează veniturile, iar războiul Rusiei din Ucraina afectează încrederea în economie, lanțurile de aprovizionare și investițiile. Creșterea se va relua în 2023”, se arată în raport.

Noile estimări vin în contextul unei inflații ridicate, care erodează veniturile, iar războiul Rusiei din Ucraina afectează încrederea în economie. În România, Comisia Europeană preconizează o reluare a creșterii economice în 2023, la 3,6%, și o scădere a inflației anul viitor la 5,6%, de la 8,9% în acest an.