Evenimentul Zilei > Actualitate > Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi: Vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați
Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi: Vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi: Vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, care este și președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, a susținut că vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați de cei care folosesc sursele de energie ca armă de șantaj.

Cristian Bușoi a anunțat că a ajuns în această dimineață la un Acord între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliu – care a și fost votat în Plenul Parlamentului European – cu privire la planurile de reaprovizionare a depozitelor de gaz din UE înainte de iarnă El a spus că se  simte onorat că a condus negocierile pentru acest Acord ca președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, alături de colegul meu Jerzy Buzek, negociator din partea Parlamentului European.

„Două puncte ale acestui document sunt esențiale: reaprovizionarea depozitelor de gaze la 80% din capacitate, până la 1 noiembrie 2022 și protejarea rezervelor de intervenția externă. Acordul sau proiectul de lege pe care l-am convenit în această dimineață cu Comisia Europeană și Consiliul urmărește să securizeze UE din punct de vedere energetic, astfel încât gospodăriile și companiile să aibă suficient gaz pentru următorul sezon rece.

Țintele noastre, pe care le-am discutat deja în Comisia pentru Energie, sunt chiar și mai ambițioase de atât. Pentru 2023 va fi obligatoriu să creștem la 90% aprovizionarea și să protejăm astfel și mai bine cetățenii de posibilele șocuri din piață”, a spus acesta.

Bușoi: Esențial este să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze

El a arătat că, tot de anul viitor, statele membre vor stabili traiectorii individuale de reumplere în parteneriat cu Comisia Europeană.

„Esențial este să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze și să stimulăm măsurile de eficiență energetică”, a precizat Cristian Bușoi.

El a precizat că statele membre fără capacități de stocare subterană să se asigure că au aranjamentele necesare pentru a se asigura că cel puțin 15 % din consumul lor mediu din ultimii cinci ani este stocat într-un alt stat membru care dispune de capacități. Ca alternativă, aceștia pot dezvolta un mecanism de împărțire a sarcinilor care să ofere sprijin financiar pentru îndeplinirea obiectivelor de completare.

S-a cerut ca procesul birocratic, de certificare, să fie cât mai scurt posibil

„Textul pe care l-am convenit astăzi subliniază, de asemenea, rolul mecanismului de achiziție comună de gaze, care urmează să fie activat voluntar de două sau mai multe state membre. Comisia Europeană va emite orientări privind mecanismul până la 1 august 2022.

Capacitățile de stocare a gazelor vor deveni infrastructuri critice, iar toți operatorii de depozitare vor trebui să treacă printr-o nouă certificare obligatorie, astfel încât să ne asigurăm că infrastructura critică de stocare nu se află în mâinile operatorilor care reprezintă un risc.

Am cerut în mod expres în timpul negocierilor ca procesul birocratic, de certificare, să fie cât mai scurt posibil.

Este important să știm că vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați de cei care încearcă să folosească sursele de energie ca armă pentru șantaj”, a punctat Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.