Vești proaste de la BNR. Prețurile vor continua să crească, mai ales la energie și alimente

Vești proaste de la BNR. Prețurile vor continua să crească, mai ales la energie și alimenteBNR. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

BNR a decis majorarea dobânzii de politică monetară în încercarea de a mai tempera puțin inflația, care a depășit 15%. Mai mult, oficialii BNR spun că prețurile vor continua să crească, ceea ce va duce la falimentul multor firme și la restructurări de personal.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, la începutul lunii octombrie, majorarea dobânzii de politică monetară la 6,25%, de la 5,50%. Specialiștii au făcut publică minuta ședinței în care a fost luată această decizie și au explicat de ce măsura a fost una necesară. BNR prognozează că inflația va continua să crească și vor fi probleme mari pe piața muncii, inclusiv restructurări.

Inflație tot mai mare

Majorarea dobânzii cheie a fost necesară pentru a tempera inflația care continuă să crească. „Escaladarea războiului din Ucraina şi sancţiunile tot mai severe  generează incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei.

În discuţiile privind evoluţia recentă a inflaţiei, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,32%, în august, depăşind marginal previziunile. S-a remarcat că noua creştere a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor.

În acest context, membrii Consiliului au insistat asupra importanţei atragerii fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte, dar este esenţială pentru realizarea reformelor necesare, inclusiv a tranziţiei energetice“, se arată în minuta publicată, miercuri, de BNR.

Specialiștii Băncii Naționale prognozează că inflația își va menține trendul ascendent și în următoarea perioadă. Această situație este generată tot de creșterea prețurilor.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, dar într-un ritm vizibil mai lent“, se mai arată în minuta BNR.

Probleme pe piața muncii

BNR estimează că vor fi probleme și pe piața muncii. Sunt tot mai puține locuri de muncă vacante, iar salariile nu au mai crescut. În plus, există riscul ca unele firme să aibă mari probleme atunci când nu vor mai primi sprijin de la Guvern.

„În ceea ce priveşte piaţa muncii, membrii Consiliului au arătat că efectivul salariaţilor din economie şi-a încetinit vizibil creşterea în iunie-iulie pe seama evoluţiilor din sectorul privat, iar prelungirea scăderii ratei şomajului, până la 5,1% în luna august, a fost însoţită în cursul trimestrului II de restrângerea uşoară a ratei locurilor de muncă vacante.

Totodată, s-a reiterat că dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se menţine viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată şi de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum şi de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente“, se mai arată în document.