Vești extrem de proaste pentru pensionari. Le vor scădea veniturile!
- Iulia Moraru
- 2 martie 2023, 09:28
Sunt vești extrem de proaste pentru mulți pensionari. Veniturile lor ar putea să scadă în urma unor recalculări, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ministerul a declarat că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelora al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate.
„Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor încasate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius Budăi.
Cele mai multe astfel de pensii sunt acordate foștilor magistrați
Ministrul a precizat că astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi. „În general acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”, a adăugat Budăi.
Marius Budăi a spus că pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra. Potrivit acestuia, există o modalitate de calcul, pe care o știm cu toții.
„Avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”.
Ce se întâmplă cu pensiile militare
Marius Budăi susține că s-ar fi ajuns să se creadă că pensiile militare intră în categoria celor speciale pentru că specialiștii care au scris PNRR au introdus o expresie care nu ar exista, din punct de vedere juridic, în România, anume „pensii speciale”.
„Ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, iar pensiile militare sunt cu totul și cu totul altceva. Din cauza acestei expresii inexistente juridic în România, Comisia Europeană a înțeles că se discută în PNRR despre toate pensiile care pe lângă contributivitate mai au și alte componente de la bugetul de stat, deci nu sunt strict doar pe contributivitate și atunci s-a cerut includerea pensiilor militare”, a mai adăugat Budăi în emisiunea România TV.