VEȘTI BUNE pentru crescătorii de animale și fermieri. VEZI ce sume le-a alocat Guvernul
- Ana Petrescu
- 5 aprilie 2017, 17:42
Crescătorii de animale vor beneficia în acest an de un sprijin financiar în valoare totală de 56,58 milioane de lei, potrivit unei hotărâri luată, miercuri, de Guvern. Reprezentanții Executivului au alocat și ajutoare naționale tranzitorii pentru fermieri de aproximativ 115 milioane euro.
Schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, instituită prin HG 1179/2014, acoperă integral costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic şi parţial costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, informează Executivul, într-un comunicat de presă.
"Astfel, pentru anul 2017, Executivul a aprobat suma de 56,58 milioane de lei ca valoare totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru prestatorii serviciilor. Din această sumă, 27,18 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2017.
Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin HG 1179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane lei.
"Întrucât pe parcursul anului de acordare a ajutorului de stat pot apărea schimbări ale formei de organizare a unor beneficiari înscrişi în lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale ajutorului de stat, ataşată cererii iniţiale depuse de solicitanţi, prezenta hotărâre reglementează menţinerea calităţii de beneficiar după reorganizare, în baza documentelor doveditoare", se mai arată în document.
Beneficii pentru fermieri
Fermierii vor beneficia de ajutoare de circa 115 milioane euro. Sprijinul pentru aceștia este parte a mecanismelor de susţinere a producătorilor agricoli pentru perioada 2015 - 2020, conform comunicatului Guvernului.
"Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013, în condiţii identice cu cele din anul specificat, pentru culturile de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei şi sfeclă de zahăr. Plăţile pentru schema de sprijin cuplat se acordă la culturile de soia, lucernă, mazăre şi fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibre, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate şi castraveţi pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere şi solare, fructe (prune, mere, cireşe şi vişine, caise şi zarzăre) pentru industrializare şi cartof timpuriu pentru industrializare", precizează Executivul.
Sumele se asigură de la bugetul de stat, iar plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.
Instituţia publică responsabilă cu implementarea acestor măsuri este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.