1 Decembrie 2021 | Parada de Ziua Națională a României. Condiții pentru spectatori LIVE VIDEO

1 Decembrie 2021 | Parada de Ziua Națională a României. Condiții pentru spectatori LIVE VIDEO

La parada militară de Ziua Națională, astăzi, 1 decembrie 2021, vor participa 1.500 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, iar accesul în zona oficială va fi permis doar cu certificat verde. Autoritățile au anunțat restricți de circulație începând cu ora 5:00 dimineață în Capitală.

Astăzi, 1 decembrie, specialiști din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, vor putea fi urmăriţi, miercuri, începând cu ora 11,00, la Parada Militară Naţională, organizată cu ocazia Zilei României în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

La paradă vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă. Defilarea se va realiza pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

Potrivit Ministerului Apărării, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave. În zona Arcului de Triumf va fi organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14,00.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii nevaccinaţi au acces în afara zonelor oficiale

Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se poate realiza fără a avea certificat verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori şi este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi şi cu purtarea măştii de protecţie.

Potrivit Biroului de presă al Jandarmeriei Capitalei, participanţii pot veni în zona principală - pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Arcul de Triumf (pe ambele sensuri), cu acces dinspre Piaţa Victoriei sau dinspre Piaţa Charles de Gaulle (cu restricţii), pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan, cu acces în şoseaua Pavel D. Kiseleff prin strada Maior Gheorghe Şonţu şi strada Uruguay, sau în zona secundară (cu restricţii) - dinspre Piaţa Presei Libere, pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, cu acces prin Aleea Primo Nebiolo, către coloana organizată pentru defilare, se arată în cominicat.

În zona oficială pot intra cel mult 400 de persoane, însă vaccinate sau care au trecut prin boală

În Alba Iulia, la Monumentul Marii Uniri vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal şi tehnică, precum şi de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale, informează Agerpres.

Programul paradei militare de 1 Decembrie din București

Parada militară organizată de Ziua Națională a României va începe la ora 11:00, în Piața Arcului de Triumf. Conform informațiilor transmise de MApN, aproximativ 1.500 de militari și angajați din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, vor participa la paradă.

Ceremonia militară va începe cu intonarea imnului național, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun. După, președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori în memoria eroilor neamului, căzuți pe câmpul de luptă, însă și pentru victimele virusului SARS-Cov-2. Acest moment va fi urmat de unul de reculegere.

Pe 1 decembrie, românii vor putea admira tehnica militară, fiind organizată o expoziție. Accesul va fi permis după încheierea ceremoniei, însă nu va fi deschisă mai târziu de ora 14:00.

De Ziua Națională, Drapelul va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Restricții de circulație în Capitală

Până la ora 17,00, închiderea alveolei, în dreptul staţiei STB, din Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre b-dul Mareşal C-tin Prezan către Piaţa Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare; restricţionarea parcării/staţionării voluntare în supralărgirea şos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei; restricţionarea parcării autovehiculelor pe str. Docenţilor; restricţionarea parcării/staţionării voluntare pe Aleea Pescăruş (între Intrarea Pescăruş şi Restaurantul Pescăruş);

În intervalul orar 5,00 – 17,00, traficul rutier va fi blocat pe:

  • şos. Kiseleff şi străzile adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;
  • b-dul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • str. Alexandru Constantinescu, între B-dul Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf;
  • b-dul Mareşal Alexandru Averescu, între B-dul Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;
  • str. Clucerului;
  • str. Gheorghe Brătianu, între Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor şi a străzilor adiacente spre B-dul Aviatorilor;
  • str. Uruguay, între b-dul Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, şi a străzilor adiacente spre cele două bulevarde;
  • str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;