Evenimentul Zilei > Actualitate > Vestea momentului în România. Carantina ia sfârșit. Datele i-au salvat
Vestea momentului în România. Carantina ia sfârșit. Datele i-au salvat

Vestea momentului în România. Carantina ia sfârșit. Datele i-au salvat

Vești excelente pentru locuitorii unui important oraș din România! Se pare că restricțiile drastice impuse în urmă cu 30 de zile au avut rezultatele așteptate, iar autoritățile au anunțat că, începând luni noapte, carantina nu va mai fi necesară.

În urmă cu o lună, Municipiul Alba Iulia înregistra o creștere alarmantă a ratei de infectare cu noul coronavirus. La momentul respectiv, autoritățile au decis ca municipiul să intre în carantină, iar decizia pare să fi fost una salvatoare.

În decurs de 30 de zile, rata de infectare s-a înjumătățit, ajungând de la 10,07/1,000 de locuitori la 5,35/ 1,000 de locuitori. Prin urmare, luni, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba, s-a luat decizia ca Municipiul Alba Iulia să iasă din carantină.

„Deşi rata de infectare la 1.000 de locuitori pentru municipiul Alba Iulia (5,35) este situată peste media la nivel naţional (4,37), membrii CJSU au analizat toate aspectele referitoare la rata de infectare, rata de transmitere comunitară, respectarea măsurilor impuse de autorităţi, precum şi capacitatea spitalelor de a primi pacienţi şi au decis ieşirea din carantină a municipiului reşedinţă de judeţ”, se menţionează într-un comunicat transmis luni.

Efortul cetățenilor nu a fost în zadar

„Efortul comun, al tuturor cetăţenilor, depus pe parcursul celor 4 săptămâni de carantină, nu a fost în zadar şi a dus la o scădere a numărului de cazuri şi la o transmitere comunitară mai redusă”, transmite prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu.

Cu toate acestea, vor rămâne în vigoare o serie de măsuri restrictive impuse de rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire de peste 3 la 1.000 de locuitori.

Pe data de 17 noiembrie, Municipiul Alba Iulia a intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile, restricțiile fiind prelungite ulterior de două ori pentru alte șapte zile.

Bilanț coronavirus, 14 decembrie

Un număr de 3.252 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în urma efectuării a 8.059 de teste la nivel naţional, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Pe teritoriul României, au fost confirmate, până în prezent, 559.587 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Un număr de 460.780 persoane au fost declarate vindecate.

Potrivit GCS, până la această dată, la nivel naţional au fost prelucrate 4.436.130 teste. Dintre acestea, 8.059 au fost efectuate în ultimele 24 de ore – 6.250 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.809 la cerere.

Un număr de 109 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor ajungând la 13.385, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).