Vestea momentului despre legea pensiilor. Modificări pentru milioane de români

Vestea momentului despre legea pensiilor. Modificări pentru milioane de români Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că noua lege a pensiilor va aduce modificări importante și benefice pentru o anumită categorie de români. Mai exact, noile prevederi scad stagiul de cotizare de la 15 ani la 10 ani, iar singurul dezavantaj ar fi că pensia va fi mai mică la cel cu 10 ani vechime.

Persoanele care au muncit timp de peste 10 ani vor primi o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară iar cei care au plătit asigurări sociale timp de 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe țară.

Totodată, cei care doresc, își vor putea cumpăra în continuare vechime în muncă până în august 2023. Persoanele care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pentru a plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă.

Românii vor lua 1.020 lei pentru 10 ani de vechime și 1.147 de lei pentru 15 ani de vechime

Mai exact, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.

În prezent este nevoie de 15 ani de vechime și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă

O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pre-timbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

Marius Budăi a declarat că singura preocupare a sa este facă o lege care nu va renunța la principiul legii 127, doar va îmbunătății legea 127:

„Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu Banca Mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, Banca Mondială și Comisia Europeană, și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent.

Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român.

Ceea ce vreau să spun, și să asigurăm împreună cetățenii, este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127, și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze”, a explicat Marius Budăi.

„Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a mai spus ministrul Muncii la Antena 3.