Vestea cea mare despre Arsenie Boca, la 109 ani de la nașterea sa! Drumul spre canonizare

Vestea cea mare despre Arsenie Boca, la 109 ani de la nașterea sa! Drumul spre canonizare

În urmă cu 109 ani, pe 29 septembrie 1910, se năștea, la Vața de Sus, în județul Hunedoara, „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca.

Acum, mai e doar puțin până la canonizarea sa, pentru că Mitropolia Ardealului a trimis deja, pe 5 septembrie, către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca.

Viață de martir

„Sfântul Ardealului” a fost ieromonah, teolog și artist plastic (pictor muralist) ortodox român. Arsenie Boca a fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi al Mănăstirii Prislop, unde datorită harului cu care a fost binecuvântat veneau mii și mii de credincioși.

Din această cauză, în perioada comunistă, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, fiind închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca pictor muralist, a realizat pictura din biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Demersurile pentru canonizarea lui Arsenie Boca

Hotărârea de înaintare a propunerii către Sinod vine după patru ani de la primele demersuri ale Mitropoliei Ardealului pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca. Atunci, s-a format o comisie care să cerceteze viața celui supranumit de popor „Sfântul Ardealului”.

În tot timpul cercetărilor, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, s-a pronunţat  public, pentru canonizarea monahului.

Potrivit canoanelor ortodoxe, pentru a fi trecut în rândul sfinților, Biserica trebuie să ia act de credința nestrămutată și neîndoielnică a respectivei persoane din timpul vieții, evlavia populară de după moarte, dar și constatarea existenței anumitor daruri de la Dumnezeu:

a) puterea de a suferi moartea martirică pentru dreapta credință;

b) .puterea de a înfrunta orice primejdii sau suplicii, pentru mărturisirea dreptei credințe până la moarte;

c) puterea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase;

d) puterea de a săvârși minuni în viață sau după moarte;

e) puterea de a apăra și de a sluji cu devotament eroic credința și Biserica Ortodoxă.

Pentru popor a fost „Sfântul Ardealului”. Când va fi pomenit

Încă dinainte de moartea sa şi chiar şi după aceea, părintele Arsenie Boca este considerat un sfânt de către o mare parte dintre credincioșii ortodocși români și nu numai.

La mormântul de la mânăstirea Prislop al părintelui Arsenie Boca s-au perindat în ultimii ani sute de mii de pelerini.

În condiţiile în care părintele Arsenie Boca va fi canonizat, data de pomenire va fi 28 noiembrie, data în care părintele a trecut la cele veșnice. Canonizarea părintelui Arsenie Boca ar însemna și trecerea în calendar a primului mărturisitor din temnițele comuniste.

Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, declara în 2014 că „ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare”.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la moartea părintelui. Deși a murit la Sinaia în 1989, este îngropat la Mânăstirea Prislop din județul Hunedoara.

„După momentul canonizării sau concomitent cu acesta, se va întocmi viața și slujba sfântului, slujbă care începând din momentul canonizării va fi săvârșită în ziua de prăznuire a sfântului în biserică. În momentul în care va fi canonizat părintele, se va emite slujba respectivă, vecernia, utrenia, troparul, condacul, acatistul sfântului, toate rânduielile de slujbă care sunt specifice cinstirii unui sfânt în biserica ortodoxă, urmând ca să fie elaborată și viața sfântului cu minunile care sunt considerate de biserică veridice și emblematice”, a declarat părintele Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Epsicopiei Devei și Hunedoarei.

Citește și: Rugăciunea secretă a lui Arsenie Boca. Cu ce cuvinte îndepărta orice blestem?

Se schimbă radical datele în cazul mărcii Arsenie Boca. Pentru cine înclină balanţa?

Profeția apocaliptică făcută de Arsenie Boca! Nenorocirea va intra chiar și în sânul Bisericii. „Doar cei care îşi vor păstra credinţa adevărată vor fi salvaţi”