Vestea care îi îngrozește pe români. „Runda” trei a stării de alertă? „Suntem în război”
- Mihaela Dan
- 20 iunie 2020, 16:53
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat sâmbătă că, în cazul în care numărul de infectări cu COVID-19 va rămâne la fel sau va creşte, este posibil să fie nevoie de prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Dacă cifrele rămân aşa sau continuă să crească, este foarte probabil să fie nevoie de prelungirea situaţiei în care suntem, ca să putem gestiona. Sunt ţări care au prelungit până în iulie, până în august.
Trebuie să înţelegem un lucru: suntem într-o confruntare cu un virus, într-o bătălie, într-un război cu un virus care va dura şi am zis acest lucru, nu numai eu, au zis toţi experţii, va dura până la aproximativ doi ani. Pentru că asta este durata în care virusului, din datele pe care le au şi epidemiologii, îi poate scădea puterea şi să nu mai aibă efect", a declarat Raed Arafat, la Digi 24.
Grupul de Comunicare Strategică a informat sâmbătă că alte 330 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România în ultimele 24 de ore, ajungându-se la un total de 23.730 de îmbolnăviri.
La terapie intensivă sunt internaţi 190 de pacienţi.
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.735 au fost declarate vindecate şi externate, precizează GCS.
De asemenea, încă 16 decese din cauza noului coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în România, numărul total al celor care au murit din cauza COVID-19 ajungând la 1.500. Este vorba despre 12 bărbaţi şi 4 femei, care erau internaţi în spitale din Argeş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Tulcea. GCS arată că toate decesele au fost înregistrate la pacienţi care au prezentat comorbidităţi.
Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că „dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă” în ceea ce privește infectările cu coronavirus, starea de alertă va fi prelungită.
„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în aceste 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă, dacă nu, nu. Numărul de îmbolnăviri nu a crescut atât de îngrijorător precum zic unii.
Nu-mi doresc să mai impunem restricții. Dorința mea e ca viața să revină la normal. Lucrul ăsta va fi posibil doar dacă, în condițiile unei vieți cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine și pe cei din jur", a afirmat prim-ministrul.