Veste zguduitoare pentru întreaga țară! Fostul președinte a murit. Doliu național

Sursă: Arhivă EVZ

O tragedie uriașă a avut loc duminică, 16 ianuarie. Lumea politică e în doliu. Poporul e în stare de șoc, nimănui nu-i vine să creadă. Un fost președinte al țării, înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat, s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani. Anunțul decesului a fost făcut de familia politicianului.

Doliu în întreaga țară. Fostul șef al statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, care a ocupat funcția de conducere a țării până în anul 2020, a murit. Vestea a fost făcută publică de familia politicianului, care a transmis că bărbatul s-a stins din viață în propria sa locuință, din capitala Bamako.

Fostul președinte al Mali a murit

Ibrahim Boubacar Keita - cunoscut sub numele de IBK - a fost președinte al Mali din anul 2013 până când a fost forțat de armată să părăsească funcția în 2020. Keita a condus statul într-o perioadă turbulentă, în care o insurgență islamistă violentă a pus stăpânire pe zone mari din centrul și nordul țării.

Fostul președinte Mali, Ibrahim Boubacar Keita

Vestea decesului lui Ibrahim Boubacar Keita a venit pe neașteptate. Fostul președinte a fost privit, în spațiul public, drept cel care s-a străduit să redreseze economia falimentară a Mali. În săptămânile de dinaintea loviturii de stat, au existat proteste față de eșecul său de a face față crizei și de presupusa corupție.

Liderii militari ai loviturii de stat l-au capturat pe Keita și pe alți politicieni în august 2021. El a fost eliberat sub presiunea blocului vest-african ECOWAS și s-a întors la domiciliul său din Bamako, unde a fost plasat sub supraveghere.

O lună mai târziu, fostul președinte a suferit un atac vascular cerebral, în urma căruia a fost tratat în Emiratele Arabe Unite.

Cine a fost Ibrahim Boubacar Keita

Fiu al unui funcționar public, Keita s-a născut în orașul industrial Koutiala din sudul țării și a studiat literatura înainte de a deveni consilier pentru fondul de dezvoltare de peste mări al UE.

El a făcut campanie împotriva generalului Moussa Traore, fost președinte care a fost, de asemenea, înlăturat printr-o lovitură de stat militară în 1991.

Keita s-a făcut remarcat în timpul mandatului lui Alpha Oumar Konare, primul președinte din țară ales în mod democratic.

Keita a fost, de asemenea, prim-ministru între 1994 și 2000.

A ajuns șef al statului în 2013, în urma unor alegeri menite să restabilească ordinea după o altă lovitură de stat. Anterior, el nu reușise să câștige fotoliul prezidențial în 2002 și 2007.

Aplicarea sancțiunilor pe măsură ce promisiunile se estompează

Mali se confruntă cu o criză politică din ce în ce mai profundă, liderul care l-a înlăturat pe Keita - în ciuda promisiunilor inițiale - părând să nu aibă planuri imediate pentru o revenire la democrație.

După ce Keita a fost înlăturat, un guvern interimar a fost stabilit să conducă țara pentru o perioadă de 18 luni. Însă armata a răsturnat și acest guvern anul trecut.

Liderii regionali vest-africani din cadrul ECOWAS au impus sancțiuni economice la începutul lunii ianuarie 2022, după ce colonelul Assimi Goita, care conduce guvernul de tranziție al juntei, a indicat că următoarele alegeri prezidențiale nu vor avea loc până în 2026.