Evenimentul Zilei > International > Doliu în lumea politică! Fostul președinte a murit. Boala îngrozitoare l-a răpus. Final de carieră teribil
Doliu în lumea politică! Fostul președinte a murit. Boala îngrozitoare l-a răpus. Final de carieră teribil

Doliu în lumea politică! Fostul președinte a murit. Boala îngrozitoare l-a răpus. Final de carieră teribil

Fostul președinte sud-coreean Roh Tae-woo a decedat în această marți. Liderul a fost un personaj extrem de controversat, dar și un veteran important. Problemele de sănătate și-au spus cuvântul.

Spitalul Universitar din Seul a anunțat că fostul președinte a murit e la vârsta de 88 de ani, dar nu a precizat și cauza decesului.

Fostul lider din Coreea de Sud, operat de cancer la prostată

Fostul lider sud-coreean a fost diagnosticat în anul 2002 cu o boală îngrozitoare. Atunci a fost operat de cancer la prostată, iar vizitele la spital au fost din ce în ce mai dese.
Imaginea publică a lui Roh Tae-woo s-a modificat colosal, de cel care punea la cale lovituri de stat militare la primul președinte sud-coreean ales în mod democratic.

Finalul carierei sale s-a terminat într-un mod îngrozitor, fiind condamnat la închisoare pentru corupție și trădare.

„Acum mă simt extrem de rușinat pentru că sunt un fost președinte”, spunea Roh Tae-woo în 1995 într-un discurs televizat, prezentând scuze în mod public pentru obținerea ilegală a peste 650 de milioane de dolari în timpul mandatului său.

Cine este controversatul lider?

Roh s-a născut la 4 decembrie 1932, fiul unui fermier sărac din Talsong County, în apropiere de orașul Taegu din sud-estul țării. El a învățat mai întâi la Academia Militară Coreeană din Seul, iar mai târziu a urmat un curs de război psihologic la Fort Bragg, în Carolina de Nord.

Roh și-a început cariera militară în timpul Războiului din Coreea din 1950-1953 și a fost comandant al unei unități de luptă în Războiul din Vietnam.

Când fostul om influent Park Chung-hee a fostucis în 1979, Roh l-a susținut pe fostul său coleg de clasă militar Chun Doo-hwan într-o lovitură de stat militară care l-a instalat pe acesta din urmă în Casa Albastră prezidențială. Roh a fost recompensat cu o serie de posturi guvernamentale.

Cu toate acestea, atunci când Chun l-a numit pe Roh drept succesor înaintea alegerilor prezidențiale din 1987, a avut loc o revoltă publică, cu mari mitinguri pro-democrație organizate în Seul și în alte orașe.

Fostul președinte a fost faimos pentru scandalurile controversate în care a fost băgat, iar acțiunile lui au fost des criticate la sânge.