Misiunile forțelor speciale franceze în Mali. Cum au reușit să distrugă militanții ISIS

Misiunile forțelor speciale franceze în Mali. Cum au reușit să distrugă militanții ISIS

În ianuarie 2013, o forță franceză a atacat militanții islamici care ajunseseră în Mali, desfășurând 4.000 de soldați plus tancuri, elicoptere și avioane de război. Operațiunea Serval, pe care aliații occidentali și africani ai Franței au susținut-o cu fermitate, i-a înfrânt pe militanți.

Luptele cu militanții islamici

Un an și jumătate mai târziu, Franța a extins operațiunea – și a redenumit-o Barkhane – pentru a include misiuni de combatere a terorismului în regiunea Sahel din Africa Subsahariană, inclusiv în Niger și Ciad.

Șase ani mai târziu, luptele continuă. Uneori într-un mod dramatic și implicând adesea elicoptere, așa cum a fost cazul din 14 iunie 2019, când militanții au doborât peste Mali un elicopter SA342 Gazelle aparținând Aviation Légère de l'Armée de Terre - aviația armatei franceze. „Amândoi piloții au fost răniți grav, dar au reușit să efectueze o aterizare accidentală controlată”, a raportat Scramble. „Un al treilea membru al echipajului, un lunetist de comando, a avut răni ușoare și a reușit să scoată piloții grav răniți din elicopter.”

Gazelle, desfășurată în sprijinul operațiunii Barkhane, a fost doborâtă de jihadiști în apropierea graniței dintre Mali și Niger, în timpul unei misiuni de patrulare lângă Liptako. Piloții și trupele terestre franceze din Niger și Mali s-au implicat în lupte serioase cu militanții despre care se crede că fac parte din Statul Islamic din Marea Sahara.

O salvare șocantă

La sosirea la fața locului, echipajul Tiger a descoperit că piloții sunt grav răniți și au decis să aterizeze. Cu ajutorul lunetistului, ei i-au legat pe ambii piloți la exteriorul Tigerului și s-au întors rapid la bază pentru a permite tratarea imediată a aviatorilor. Toți cei trei membri ai echipajului au fost transportați înapoi în Franța pentru tratament suplimentar într-un spital militar.

Multe elicoptere de atac, în teorie, pot transporta trupe așa cum a făcut Tigrul francez în Mali. În 2007, în provincia Helmand din Afganistan, două nave britanice AH-64 Apache au transportat patru pușcași marini într-un fort de pe râu, controlat de talibani, pentru a recupera cadavrul unui soldat britanic care murise într-un atac anterior.

Evitând focurile de armă ale talibanilor, cei doi apași au traversat râul și au aterizat în afara fortului taliban. Pușcașii marini s-au dezbrăcat și l-au căutat pe caporalul Lance Ford. După ce i-au recuperat cadavrul, l-au legat de unul dintre apași și au traversat în siguranță râul. Surse din apărare au descris salvarea drept o operațiune fără precedent. Apașii nu pot transporta pasageri, micul fuzelaj fiind plin de instrumente și sisteme de arme și abia dacă poate găzdui doi piloți, potrivit The National Interest.

 

Ne puteți urmări și pe Google News