Veste uriașă pentru românii care vor să iasă la pensie! Cum poţi să-ţi cumperi vechime. Legea a intrat în vigoare

Veste uriașă pentru românii care vor să iasă la pensie! Cum poţi să-ţi cumperi vechime. Legea a intrat în vigoare Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care au perioade în care nu au contribuit la sistemul de pensii își pot cumpăra vechime în muncă, însă doar pentru o perioadă de maxim șase ani. Trebuie însă să facă aceste lucru până anul viitor. Legea a intrat deja în vigoare.

Românii care nu au contribuit anumite perioade la sistemul de pensii își pot cumpăra acum ani de vechime în muncă. OUG 163/2020 prevede că se poate face acest lucru doar până la 1 august 2023 și doar pentru o perioadă lipsă de șase ani. De asemenea, vechimea poate fi cumpărată doar de cei care ies la pensie la limită de vârstă. Actul normativ nu se aplică în cazul celor care vor să iasă anticipat la pensie sau care au cotizat la sisteme de pensii din străinătate.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se precizează în actul normativ.

Cât costă vechimea?

În cazul salariului minim pe economie, de 2.550 de lei, românii cotizează lunar cu 638 de lei. Pentru a plăti un an de vechime oamenii vor scoate din buzunar 7.650 de lei, iar pentru perioada maximă de șase ani de vechime, trebuie să achite suma de 46.000 de lei. În ceea ce privește modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale datorate, OUG arată că aceasta poate fi efectuată fie eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023, fie într-o singură tranșă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulți bani pentru pensii

Între timp ministrul muncii Marius Budăi nu renunță la modificarea procentului alocat pentru pensii prin PNRR. El susține că 9,4% din PIB este prea puțin pentru a susține sistemul de pensii.

„Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici în sistemul de pensii şi i-am explicat domnului comisar de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Noi avem între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, iar acesta este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizarea, şi vom obţine această flexibilizare de la Comisia Europeană”, a afirmat Marius Budăi.