Veste uriaşă pentru aceşti români! Cine poate ieși la pensie în 2022? Noi prevederi importante ale legii

Veste uriaşă pentru aceşti români! Cine poate ieși la pensie în 2022? Noi prevederi importante ale legiiPensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vârsta de pensionare în România este diferită pentru bărbați și femei. Atingerea vârstei standard diferă în funcție de data nașterii, susțin specialiștii, care precizează cine se poate pensiona în 2022 și prezintă sistemul de acordare pentru limita de vârstă.

Persoanele care ating vârsta standard de pensionare, trebuie să se asigure că au îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public. Acest aspect depinde de data nașterii, în cazul celor care ar urma să se pensioneze.

În România, sistemul unitar de pensii publice este reglementat în prezent de Legea nr.263/2010. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită cu Legea 127/2019, însă autoritățile au amânat decizia pentru anul 2023. În baza reglementărilor, persoanele beneficiare, care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare care este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, și care ating în anul 2022 vârsta standard de pensionare vor putea cere ieșirea la pensie.

Vârsta standard de pensionare în cazul bărbaților este de 65, în timp ce la femei este de 63 de ani, vârstă care va fi atinsă în mod treptat până în anul 2030. În anul 2022, femeile se pot pensiona de la vârsta de 61 de ani împliniți.

Cine poate ieși la pensie în 2022

Bărbații care împlinesc vârsta de 65 de ani în decursul acestui an și care îndeplinesc condiția de cotizare minimă, adică 15 ani de muncă legală, pot ieși la pensie în 2022. Unii bărbați se pot pensiona mai devreme, în această categorie încadrându-se cei care au lucrat în condiții grele de muncă. Ei sunt beneficiarii unei reduceri a vârstei standard de pensionare care este proporțională cu perioada în care au întreprins activitatea de muncă în condițiile speciale.

În cazul femeilor, legea spune că pot ieși la pensie în 2022 cele care au vârsta de 61 de ani și nouă luni. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani. Astfel stagiul minim de cotizare este de 31 de ani și nouă luni. Femeile pot și ele beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele de muncă, potrivit avocatnet.ro.

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News