Veste uriașă despre pensii! Trebuie să-și retragă banii din conturi! Mii de români sunt vizați

Sursă: Arhivă EVZ

Peste 65% dintre românii cu vârste peste 60 de ani au uitat să își retragă din conturi sumele reprezentând pensii private, chiar dacă au renunțat să mai cotizeze la Pilonul III de pensie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea să solicite administratorilor fondurilor să informeze cetățenii cu privire la faptul că încă mai au posibilitatea de a-și retrage banii.

Mii de români au uitat să își retragă banii din pensiile private. Asta după ce majoritatea au renunțat să mai contribuie la Pilonul III. Vârstnicii trebuie să știe că încă mai au posibilitatea de a intra în posesia banilor, după trecerea pragului de 60 de ani.

Peste 65% dintre vârstnici au uitat să-și retragă banii, după ce au renunțat să cotizeze la Pilonul III

„Având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere și Analiză Piață – DG – SSPP asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și–au exercitat acest drept.

De asemenea, conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere și Analiză Piață, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni”, arată un documentat emis de ASF și consultat de economica.net.

ASF ar putea să schimbe regulile: Ce trebuie să știe pensionarii despre pensiile private

În acest context, reprezentanții ASF ar putea să impună administratorilor de fonduri private să informeze fiecare pensionar în legătură cu posibilitatea de a-și retrage banii de pensii private din conturi, după trecerea pragului de 60 de ani, sub formă de plată unică sau plăți eșalonate.

Dacă vârstnicii aflați în această situație - circa 19.500 de persoane, potrivit analizei citate - nu își retrag banii, moștenitorii acestora pot solicita sumele de bani multiplicate cu randamentul obținut de administrator din plasamente într-un termen de trei ani de zile.

În caz contrar, după aplicarea prescripției, administratorul fondurilor private va păstra sumele reprezentând pensii. Totuși, sursa citată arată că Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis de comun acord cu administratorii să nu pună în aplicare măsura prescripției.