Evenimentul Zilei > Monden > Veşte-şoc! „Pe aripile vântului”, considerat rasist. Luaţi-vă adio de la cel mai ambițios film din istoria Hollywoodului
Veşte-şoc! „Pe aripile vântului”, considerat rasist. Luaţi-vă adio de la cel mai ambițios film din istoria Hollywoodului

Veşte-şoc! „Pe aripile vântului”, considerat rasist. Luaţi-vă adio de la cel mai ambițios film din istoria Hollywoodului

Filmul „Pe aripile vântului”, considerat rasist, a fost retras de pe platforma HBO Max. Iar BBC și Netflix renunță la comedia „Little Britain”.

Pelicula de patru ore din 1939 este considerată de unii istorici drept un instrument de revizionism sudist şi că prezintă o versiune romantică a sclaviei. Conducerea HBO a anunţat că filmul înfăţişează prejudecăţi rasiale comune în societatea americană. Va fi redifuzat curând, dar numai cu o contextualizare care să situeze lungmetrajul în epoca sa.

„Pe aripile vântului”, în topul filmelor cu cele mai mari încasări: 3,44 de miliarde de dolari

Filmul „Pe aripile vântului” a fost retras de pe platforma HBO Max, în pline proteste împotriva rasismului și a violenței polițienești care vizează afro-americanii din Statele Unite. De asemenea, comedia „Little Britain” a fost retrasă de la BBC iPlayer, Netflix și BritBox.

Lungmetrajul de patru ore prezintă în special o versiune romantică a Sudului și o viziune foarte îndulcită a sclaviei, servitorii fiind mulțumiți de statutul lor și tratați ca angajați obișnuiți.

„Pe aripile vântului” rămâne în topul celor mai mari clasamente de film – 3,44 miliarde de dolari. „Lungmetrajul este produsul vremii sale și prezintă prejudecățile rasiste comune în societatea americană”, a declarat marți un purtător de cuvânt al HBO unde a explicat decizia de a retrage celebrul film cu 8 premii Oscar.

Pentru HBO Max, păstrarea acestui film în catalogul său „fără explicații și fără a denunța această reprezentare ar fi iresponsabil”. Platforma intenționează să difuzeze filmul online, dar cu o contextualizare care să situeze lungmetrajul în epoca sa.

Filmul este disponibil pe alte platforme, în special pe Amazon

De asemenea, comedia „Little Britain”. a fost retrasă de pe platforma BBC iPlayer, Netflix și BritBox din cauza criticilor unor personaje.

Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie: „Come Fly With Me”.

BBC și Britbox au renunțat la „Little Britain” luni. Ambele platforme au spus că „timpurile s-au schimbat” de la prima apariţie a serialului. Ambele filme includ scene în care actorii prezintă personaje din medii etnice diferite, informează time24.