Veste proastă pentru trei municipii din România. Ratingurile pe care le-au primit sunt la o cotă alarmantă

Veste proastă pentru trei municipii din România. Ratingurile pe care le-au primit sunt la o cotă alarmantă Noua lege a pensiilor din România ar putea prezenta un risc fiscal. Explicația Fitch Ratings. Sursa foto Arhiva EVZ

Fitch Ratings a confirmat la "BBB minus" ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală a trei municipii din România şi a îmbunătăţit perspectiva de la negativă la stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă. Cele trei municipii sunt Brașov, Oradea și Buzău.

În privinţa Braşovului, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida presiunilor asupra bugetului oraşului, de pe urma majorărilor de preţuri şi a efectelor negative macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina.

Fitch Ratings, veste proastă pentru trei orașe ale României

Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al Braşovului la "bbb plus", reflectând o combinaţie între profilul de risc de "nivel scăzut mediu" şi o evaluare a sustenabilităţii datoriei la "aa", ratingurile oraşului fiind limitate de cele ale României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situat în centrul României, Braşovul este al şaptelea mare oraş din România, având 290.000 locuitori.

În cazul municipiului Oradea, Fitch a revizuit profilul individual de creditare (SCP) de la "bbb plus" la "a minus", reflectând performanţa operaţională solidă, în pofida presiunilor asupra bugetului oraşului, de pe urma majorărilor de preţuri şi a efectelor negative macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina. Ratingurile oraşului sunt limitate de cele ale României.

Oradea (cu aproximativ 221.000 de locuitori) este capitala judeţului Bihor, din nord-vestul României. Economia oraşului este diversificată şi mai puţin dependentă de ciclul economic decât alte oraşe industrializate.

Care sunt problemele la Buzău

În cazul municipiului Buzău, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida presiunilor asupra bugetului oraşului, de pe urma majorărilor de preţuri şi a efectelor negative macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina.

Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al municipiului Buzău la "bbb minus", reflectând o combinaţie între profilul de risc de "nivel scăzut mediu" şi o evaluare a sustenabilităţii datoriei la "aa", ratingurile oraşului fiind limitate de cele ale României.