Veste proastă pentru noii utilizatori de gaze și energie electrică. Această gratuitate ar putea să dispară
- Nicolae Comănescu
- 11 mai 2021, 17:05
O gratuitate ce abia a fost acordată ar putea să fie anulată, din cauza valului de solicitări căruia distribuitorii de energie electrică și gaze nu îi fac față.
Veste proastă legată de racordarea la gaze și energie electrică. Acest proces nu va mai fi gratuit, ci va costa. În acest moment, racordările se află într-un blocaj, așa că sistemul trebuie mișcat, iar autoritățile pregătesc schimbări în acest sens. Astfel, pentru o parte dintre consumatori nu va mai exista gratuitatea la racordare, ce intrase recent în vigoare.
Modificările vor fi adoptate în Parlamentul României, după cum a anunțat chiar Virgil Popescu, ministrul Energiei. Cu siguranță, nu vor mai beneficia de gratuitate consumatorii industriali. În ceea ce-i privește pe utilizatorii casnici, aceștia ar urma să aibă parte de așa ceva, dar într-o limită.
Ce a provocat acest blocaj și care sunt mizele
Problema a apărut pentru că distribuitorii de energie electrică și gaze au primit în ultima vreme foarte multe cereri, cărora nu le pot face față. Solicitările au apărut imediat după ce a intrat în vigoare noua legislație care prevede gratuitatea racordării pentru orice consumator, indiferent că este vorba despre casnic sau industrial, conform hotnews.ro.
Finanțarea lucrărilor de racordare este asigurată de către distribuitori. Apoi, costurile se văd în facturile plătite de toți consumatorii din România.
A fost oprit în mod intenționat sistemul de racordare?
Este posibil și ca aceste blocaje să fi fost provocate în mod intenționat. Scopul ar fi acela de-a pune presiune mai mare pe autorități, pentru ca acestea să modifice legislația în vigoare. Ministerul Energiei și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei să elimine total aceste gratuități și pentru consumatorii casnici, nu doar pentru cei industriali. Distribuitorii vor ca aceste facilități să fie în doar în beneficiul consumatorilor ce sunt vulnerabili, mai notează sursa citată.
Situația este complicată, pentru că cei de la Ministerul Energiei și ANRE nu pot să retragă atât de repede un beneficiu ce abia a fost acordat. Iulian Iancu, fostul șef al Comsiei pentru Industrii din Camera Deputaților, este cel care a avut ideea acestei gratuițăti pusă sub semnul întrebării acum.