Veste proastă pentru această categorie de comercianți. Se pot trezi cu toată marfa confiscată

sursa: Facebook / Poliția Locală București

Poliţiştii locali vor putea confisca bunurile comercializate ilicit de către vânzătorii ambulanţi neautorizaţi, pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti, conform unui proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Proiectul iniţiat de către consilierul municipal USR Nicorel Nicorescu modifică şi completează hotărârea Consiliului General al Capitalei nr 118 din 21 iulie 2004.

Conform proiectului, se interzice pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti orice tip de comerţ cu produse alimentare şi nealimentare în sediu fix şi ambulant.

Ce riscă persoanele care vând ilegal

Conform proiectului, nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea contravenţiilor se confiscă. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face de către primarul general al Capitalei, primarii sectoarelor, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, din cadrul poliţiilor locale de sector şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Conform referatului de aprobare, în activitatea zilnică poliţiştii locali se confruntă "frecvent" cu fenomenul vânzătorilor ambulanţi, mai ales în principalele intersecţii, care oferă spre comercializare diverse bunuri, fără a respecta procedura de autorizare prevăzută de lege. Din acest motiv, iniţiatorul pledează pentru confiscarea bunurilor comercializate ilicit.

"Apreciem că măsura confiscării bunurilor comercializate în mod ilicit de către vânzătorii ambulanţi neautorizaţi are un efect preventiv superior simplei aplicări a unei amenzi contravenţionale, de cel mai multe ori neplătită de către persoana sancţionată, cu atât mai mult cu cât multe dintre bunurile oferite spre vânzare în mod neautorizat pot pune în pericol sănătatea populaţiei", argumentează reprezentantul USR.

În raportul de specialitate se menţionează că prin HCGMB 118/2004 sunt permise numai comercializarea ziarelor, revistelor, florilor, abonamentelor şi cartelelor de orice tip, care se va desfăşura în structuri de vânzare cu sediu fix, amplasate cu respectarea planurilor de urbanism şi cu acordul PMB.

Proiectul este în dezbatere publică

Conform unui comunicat PMB, propuneri şi sugestii privind proiectul de act normativ se pot depune până la data de 13 ianuarie 2023:

- prin site-ul www.pmb.ro;

- ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: relatiipublice@pmb.ro, proiecte.supuse.dezbaterii.publice@pmb.ro;

- prin poştă pe adresa PMB: B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5, Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică;

- la Registratura PMB, la adresa B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 8.30-16.30, şi în ziua de miercuri, în intervalul orar 8.30-18.30.

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 15.02.2023.