Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste importantă pentru românii care au Covid-19! A fost livrată medicația antivirală
Veste importantă pentru românii care au Covid-19! A fost livrată medicația antivirală

Veste importantă pentru românii care au Covid-19! A fost livrată medicația antivirală

În urma unei solicitări de asistență, România a beneficiat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene și a primit 200 de concentratoare de oxigen din rezerva medicală strategică rescEU depozitată în Țările de Jos, 50 de concentratoare de oxigen din Polonia) și 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali din Italia. Acest ajutor vine în contextul creșterii numărului de pacienți care au Covid-19 din țară.

În urma unei solicitări de asistență, România a beneficiat mecanismul de protecție civilă pus la dispoziție de Uniunea Europeană și a primit 200 de concentratoare de oxigen din rezerva medicală strategică rescEU depozitată în Țările de Jos, 50 de concentratoare de oxigen din Polonia) și 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali din Italia. Acest ajutor vine în contextul creșterii numărului de pacienți care au Covid-19 din țară.

„Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății și sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătății de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 publicat în Monitorul Oficial nr 978 din 13 octombrie 2021.

Reamintim că, cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco″, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ajutoare și din Danemarca

Conform romania.representation.ec.europa.eu, 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen vor fi transportate din Danemarca în România prin intermediul mecanismului citat.

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a transportat aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali de la Milano în România pe 12 octombrie. Dozele proveneau din stocurile Regiunii Lombardia, iar ajutorul oferit de Italia a venit la cererea autorităților române.

În acest context, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a precizat: „UE este alături de România, întrucât Covid-19 continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane și pune o presiune extremă asupra sistemului de sănătate. Aș dori să le mulțumesc Danemarcei, Italiei, Poloniei și Țărilor de Jos pentru că au acordat rapid asistență României.

România a fost un membru foarte activ al familiei de protecție civilă din UE, oferindu-le asistență altor țări pe toată durata pandemiei. Cele mai recente livrări către România demonstrează că solidaritatea UE funcționează în mod reciproc.

Peste 190 de milioane de echipamente medicale

De la izbucnirea pandemiei, prin mecanismul de protecție civilă al UE a fost coordonată și cofinanțată livrarea a peste 190 de milioane de echipamente medicale și individuale de protecție.

S-au consolidat spitalele cu personal medical suplimentar și s-au furnizat vaccinuri și alte echipamente esențiale în peste 55 de țări. În plus, UE a instituit o rezervă medicală strategică rescEU și un mecanism de distribuție în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

Rezerva permite livrarea rapidă de echipamente medicale găzduite de Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Țările de Jos.″