VESTE BUNĂ pentru viitorii pensionari. Guvernul ALOCĂ mai mulți bani la Pilonul II de pensii

VESTE BUNĂ pentru viitorii pensionari. Guvernul ALOCĂ mai mulți bani la Pilonul II de pensii

Cei aproximativ 7 milioane de participanți vor avea conturile de pensie privată obligatorie suplimentatate cu 7,3 miliarde de lei, începând cu 2018, de la bugetul de pensii publice. Suma este cu doar 1,7% mai mare decât cea din acest an, ca urmare a diminuării contribuţiei, de la 5,1% la 3,75%.

„Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, sunt diminuate cu suma de 7.315.105 mii lei aferentă Pilonului II de pensii”, potrivit notei de fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de sănătate pentru anul viitor.

Cabinetul Tudose a decis, în luna noiembrie a anului curent, reducerea contribuţiei de la bugetul de pensii publice la Pilonul II de pensii, cele private obligatorii, de la 5,1% din veniturile salariale brute, la 3,75%, în contextul în care, potrivit legislaţiei mai vechi a fondurilor private, această contribuţie ar fi trebuit să crească la 6%.

Conform unei fişe de proiect din bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul viitor, Ministerul Muncii nu intenţionează să crească din nou această contribuţie, care ar urma să rămână plafonată la 3,75% cel puţin până în anul 2021.

Sumele care vor intra în conturile de pensie privată ale contributorilor, chiar dacă vor fi mai mari, vor creşte mai lent, şi doar ca urmare a creşterii salariului, informează Economica.net.

Cele 7,31 miliarde de lei care vor fi viraţi anul viitor către Pilonul 2 de pensii reprezintă cu 1,7% mai mult decât sumele încasate de viitorii pensionari în acest an (7,19 miliarde de lei), deoarece procentul, chiar diminuat, se aplică la un salariu brut mai mare din cauza transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Alocările prognozate în anii următori:

2019: 8,24 miliarde lei

2020: 9,18 miliarde lei

2021: 10,18 miliarde lei

La sfârșitul lunii septembrie a.c., potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Pilonul II avea 6,96 milioane de participanți și active nete de 38,17 miliarde de lei.