Evenimentul Zilei > Economie > Veste bună pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă cu primele de sărbători
Veste bună pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă cu primele de sărbători

Veste bună pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă cu primele de sărbători

O veste bună pe care o primesc atât angajaţii cât şi angajatorii este că primele sau bonusurile băneşti nu se vor impozita. De câţiva ani încoace, al 13-lea salariu a fost transformat de majoritatea firmelor private în prime

E foarte important de precizat faptul că dacă o firmă organizează un eveniment, un festin cu ocazia sărbătorilor de iarnă, toate cheltuielile folosite dacă participă doar angajații și însoțitorii vor fi impozitate, în schimb dacă scopul este promovarea imaginii companiei și participă foarte mulți clienți, banii se trec la protocol.

Se vor impozita, însă, primele de performanță ori alte bonusuri care vor fi impozitate cu 10%.

Există și o excepție: cadourile care nu depășesc 150 de lei, fie că sunt materiale sau în bani, nu vor fi trecute la venituri impozabile. Tot ce trece de această sumă se impozitează.

La acest capitol poate să intre ajutorul pentru mame de Moș Nicolae ori un coș cu bunătăți în limita a 150 de lei pe care o firmă vrea să îl ofere angajaților.

 

În aceste condiţii, pentru sumele care sunt mai mari de 150 de lei e nevoie să fie plătite și contribuţiile sociale obligatorii către statul român.

Deputatul liberal Ion Ștefan vine cu o modificare a legii care prevede acordarea celui de-al 13-lea, respectiv al 14-lea salariu, iar 20% din acești bani să fie deduși din impozitul pe profit.

„Aşa cum sunt recompensaţi salariaţii din companiile profitabile din Germania, Franţa, Spania, Austria, Italia aşa trebuie să se întâmple şi în România. Discrepanţa veniturilor dintre salariaţii din mediul privat şi cei din sistemul public este o realitate”, susține Ion Ștefan

„Ca atare, PNL vine în întâmpinarea mediului de afaceri cu propunere de modificare a cadrului legal, prin care care salariaţii societăţilor comerciale cu capital integral privat au posibilitatea de a primi al al 13-lea şi al 14-lea salariu”, mai spune liberalul, potrivit stirimondene.fanatik.ro