Veste bună pentru români. Banca Mondială estimează că prețurile la energie vor scădea cu 11% anul viitor

Veste bună pentru români. Banca Mondială estimează că prețurile la energie vor scădea cu 11% anul viitor Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Mondială a estimat, miercuri, că prețurile la energie vor scădea în anul 2023 cu 11%. Acestea au crescut cu aproape 60% anul acesta, ca urmare a războiului din Ucraina.

Banca Mondială a adăugat că va putea avea loc o scădere și mai mare, dată de creşterea economică mondială mai lentă precum şi de restricţiile impuse în China din cauza Covid. De asemenea, sunt prognozate să scadă atât preţurile la gaze naturale cât şi cele la cărbune.

Prețurile la energie ar urma să scadă anul viitor

Deși prețurile la energie ar urma să scadă cu 11%, ele vor rămâne semnificativ mai mari decât media lor din ultimii ani, cu aproximativ 75%. Potrivit raportului publicat miercuri de Banca Mondială, preţul mediu al unui baril de ţiţei Brent ar urma să fie de 92 de dolari în 2023, pentru a scădea până la 80 de dolari în 2024. Cu toate acestea va fi cu mult peste media multianuală de 60 de dolari.

Conform acesteia, exporturile de petrol ale Rusiei ar putea să scadă până la două milioane de barili pe zi. De asemenea, un plafon impus preţului petrolului analizat de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) ar putea afecta şi el livrările de petrol ale Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Insecuritatea alimentară s-a agravat ca urmare a aprecierii dolarului american și a deprecierii monedelor majorităţii economiilor în curs de dezvoltare, ce au dus la creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Inflația, la nivel record

„Combinaţia dintre preţurile ridicate la materii prime şi deprecieri persistente ale monedelor se traduce într-o inflaţie mai mare în multe state”, a precizat Ayhan Kose, care a condus echipa de experţi de la Banca Mondială care a realizat raportul.

Acesta a mai adăugat că economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare trebuie să ia măsuri pentru a se pregăti pentru o perioadă și mai mare de volatilitate pe piețele financiare.

Inflaţia preţurilor la alimente a atins o medie de peste 20% în sudul Asiei în primele trei trimestre ale acestui an, în timp ce alte regiuni, inclusiv America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Europa de Est şi Asia Centrală, au înregistrat o inflaţie a preţurilor la alimente cuprinsă între 12% şi 15%, potrivit Agerpres.