Veste bună pentru milioane de români. Se întâmplă la finalul lunii ianuarie

Veste bună pentru milioane de români. Se întâmplă la finalul lunii ianuarie Sursa: wikimedia.org

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), milioane de români vor beneficia de o vacanță prelungită. Potrivit Codului muncii, salariații care activează atât la stat, cât și în mediul privat, vor avea un weekend prelungit având în vedere că Ziua Unirii Principatelor Române pică într-o zi de luni.

Confom avocat.net, salariații trebuie să primească timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Totuși, oricât de neplăcut ar fi pentru ei, există și angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile.

Este vorba, despre cei care lucrează în unitățile medicale sau în alimentație publică. De asemenea, sunt vizați și cei pentru care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau a specificul activității.

În cazul lor, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber din partea angajatorului, legea spune că au dreptul să primească spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform avocatnet.ro, neacordarea timpului liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. În 2022, dintre cele 15 sărbători de pe lista liberelor legale nelucrătoare din România, 9 dintre ele vor pica în intervalul luni – vineri.

Mai multe zile libere în 2022

foto: stockvault.net - mai multe zile libere, mai mult timp pentru plimbare și relaxare

Când trebuie să se lucreze în zilele de sărbători legale, așa cum este și cazul zilei de 24 ianuarie, în care sărbătorim Unirea Principatelor Române, Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească compensații de la angajator.

Altfel, amintim că românii ar putea avea și mai multe zile libere datorită unui proiect de lege al unui deputat de la USR. Este vorba despre Marian Lazăr, care a depus la Parlament o inițiativă legislativă pentru completarea Codului Muncii,

Astfel, Ajunul Crăciunului (24 decembrie) ar putea fi declarat zi de sărbătoare legală. Lazăr a explicat „pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii, împodobirea bradului de Crăciun, împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun, pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun, primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.”

Încă o veste bună pentru angajați și angajatori a fost dată de reprezentanții Ministerului Finanţelor  în urmă cu o lună. Prin urmare, cadourile oferite angajaţilor de către angajatori cu diverse ocazii vor fi impozitate dacă depăşesc 300 de lei, plafonul neimpozabil fiind astfel majorat de la 150 de lei.